Annonse
STÅR FRAM: I NRK-programmet Dagsnytt 18 sto Sunniva Andreassen fram som en av varslerne mot Trond Giske. Hun hadde tidligere fortalt sin historie til Nordlys, men da anonymt. Foto: Skjermdump NRK

Vi tror på deg, Sunniva

Haddy Njies bok “Dagbok 13.desember - 13.februar” har utløst nok en debatt om varslernes troverdighet i Giske-saken. En av de som omtales er Sunniva Andreassen fra Tromsø. Hun har stått frem og fortalt om flere ubehagelige episoder med Trond Giske da hun kun var 19 år gammel og aktiv i AUF, mens Giske var statsråd og i 40-årene.

Hun opplever nå et tvetydig budskap fra Njie. Hun sier på den ene siden at Andreassen fortjener en unnskyldning, på den andre siden føler Andreassen seg kraftig mistenkeliggjort. Njie skriver i boken at «det som er påført oss, er så mye mer gjennomgripende jævlig enn det hun (Andreassen) opplevde den gangen.»

Dette er meget sterk kost. Til NRK Ukeslutt sier Sunniva Andreassen naturlig nok at hun er opprørt over boken, og at hun oppfatter Njie som en PR-agent for sin ektemann. Andreassen sier det er en stor belastning at hennes varsel om Giske blir forsøkt bagatellisert og svekket.

Det er ingen grunn til at Sunniva Andreassens modige varsel utelukkende skal skrives inn i en maktkamp og del av en konspirasjon mot Giske. Andreassen har ikke hatt noe å tjene på å stå frem i offentligheten. Snarere har det vært en stor påkjenning for henne. Og måten hun har blitt behandlet på, gjør det dessverre ikke lettere for andre kvinner å si fra.

Det er viktig å ikke miste av syne hva Giske-saken handlet om. Det dreide seg om et oppgjør med et enkelt maktmenneskes atferd. Men det handlet også om å få slutt på en ukultur i Arbeiderpartiet og andre partier. Det handlet om at menn ikke skal kunne misbruke sin makt til å trakassere og tafse på kvinner.

Møtene med Andreassen er dessuten en av to varslersaker hvor Giske faktisk har beklaget sin egen oppførsel. Giske har erkjent at han var beruset under møtene med Andreassen, og at hans oppførsel var upassende «ut fra posisjon og aldersforskjell».

Giske har i et brev til Aps sentralstyre beklaget sin upassende oppførsel overfor henne, og han har gitt Tromsø-kvinnen sin uforbeholdne unnskyldning. Haddy Njie er i sin fulle rett til å skrive om sine opplevelser, men hun ville tjent på å la være å gå ut mot troverdigheten til Sunniva Andreassen.

Sunniva har på vegne av seg selv og andre vist et enormt mot, med stor troverdighet og en ekstraordinær integritet. Det skal vi takke henne for ved å si at vi tror på henne, 100 prosent.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse