Annonse
MGP-vinner Ulrikke Brandstorp og programleder Ronny Brede Aase. Foto: NRK

Video killed the radiostar - og emojiene drepte NRK

1. august 1981 startet musikkkanalen MTV sin aller første sending. Kanalen var basert på det aller siste innen popmusikk, nemlig musikkvideoer. Ironisk nok var første muiskkvideo “Video Killed The Radio Star” med The Buggles.
 
Gjennom musikkhistoria har nok flere artister gått på en smell når musikkopplevelsen for lytteren ble flyttet fra hans hode til en skjerm. Men musikkvideoen kom, den ble, - og den blir.
 
Men av og til kan iveren etter å ta ibruk alt som er hippt og kult gå amok. Det nådde sin foreløpige topp lørdags kveld da NRK i sin hesblesende streben etter “interaktivitet” i panikkalder-rus oppfordret seerne til å skufle på med “emojis”, - disse små grafiske utrykkstegn som har fjernet mang en ungdoms evne til å plassere komma og punktum på en flere siders tekst.
 
38 millioner emojis sprengte systemet under MGP-sendinga, og startet en destruktiv autolyse. Emojiene startet raskt den oppgaven som aminosyrene har i en død fisk, å bryte ned alle proteiner i kroppen fra innsida. Autolyse kalles det.
 
Vi skal ikke påstå at en studie av fiskefysiologi er redninga for hipp- og kul-strebergjengen i NRK. Men det er tid for ettertanke. Den kan gjerne utføres mens man rolig ser på et TV-program fra arkivet til NRK der seerne er satt i fokus. Et program der seerne får sjansen til å ta inn i seg det de ser, og oppleve og utvikle det videre i sitt eget hode uten å emojisere det tilbake.
 
Arenaer for kjapp, impulsiv og ofte lite overtenkte og stiliserte ensrettede ytringer og tilbakemeldinger har vi hatt i flere år. Vi tror det er klokt at NRK lar Mark Zuckerberg dominere det markedet videre.
 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse