Annonse
UiT-forskerne Tone Huse, Audun Theodorsen og James Edgar McCutcheon fikk onsdag beskjed om at de var prioritert av Tromsø forskningsstiftelse (TFS).

Viktig nybrottsforskning ved UiT

Tromsø Forskningsstiftelse har blitt en motor for finansiering av forskning, som kanskje ikke ville sett dagens lys uten disse midlene.

Det er et trangt nåløye for å få disse midlene.

Hva skulle Tromsø gjort uten Trond Mohn? Hva hadde Tromsø IL vært? Hva hadde vi hatt av utstyr på UNN? Og hvilken forskning hadde vi hatt?

Siden 2007 har Trond Mohn-millioner via Tromsø Forskningsstiftelse drysset på gode og sterke forskningsprosjekter med utgangspunkt i Tromsøs universitet. Midlene som ble tildelt var på 400 millioner kroner, men på grunn av avkastninger har de vokst til 462 millioner kroner. Midlene skal deles ut til 2025.

Onsdag markerte stiftelsen det siste året med tildelinger, som blant annet har gått til to banebrytende prosjekter innen toppidrettsforskning. De offentliggjorde også tre nye stipender.

Tidligere i år fikk Idrettshøgskolen ved UiT Norges arktiske universitet til sammen over 70 millioner til å forske på kvinnelige toppidrettsutøvere innen fotball og langrenn.

Det er bare tre prosent av forskningen på toppidrett som tar utgangspunkt i kvinnens fysikk og helse. Ellers har man antatt at kvinner er «små menn», som forskningsleder Svein-Arne Pettersen uttalte det under framleggelsen på MH-bygget.

Forskerne skal blant annet finne svar på om menstruasjonssyklus, hormonelle variasjonene og eventuell bruk av prevensjonsmidler påvirker treningskvaliteten og prestasjonsevnen.

Lise Klaveness, elitedirektør i Norges Fotballforbund, sier selv til Nordlys at fotballmiljøet har tenkt alt for lite på kvinnens helse sett i et treningsperspektiv.

Dette er svært viktige forskningsprosjekter. Likestillingene har kommet langt innen toppidretten og tidligere FIFA-topp Joseph Blatter har uttalt at «The future of fotball is feminine». Forskningen ligger etter. Disse Tromsø-prosjektene kan være med å bidra på etterslepet.

Like gledelig er det at tre unge forskere, fikk utdelt millionstipender, såkalte Starting Grants, fra stiftelsen for å gå videre med sine ulike prosjekter.

Det er et trangt nåløye for å få disse midlene.

Vi gratulerer Tone Huse, Audun Theodorsen og James Edgar McCutcheon med midlene på til sammen 34 millioner kroner.

Forskere må tidvis bruke alt for mye tid på å skaffe finansiering til sin forskning. Tromsø Forskningsstiftelse sikrer en langsiktighet, som vil bety bedre kvalitet på det som til slutt blir publisert. Det kan vi også takke Trond Mohn for.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse