Annonse
Stortingsrepresentant Ingalill Olsen og ordfører i Nordkapp, Kristina Hansen i 2013, da de kunne juble, sprette sjampanje og heise flagget. Så kom nedturen. Men nå har Stotingets energi og miljøkomité sagt et klart ja til ilandføringsterminal, og optimismen brer seg igjen. Foto: Eirik Palm

Viktig seier for Finnmark

Det gjør at folk i Honningsvåg og i Finnmark for øvrig, kan begynne å tro på arbeidsplasser og ny økonomisk aktivitet som en følge av de rike naturressursene under havbunnen i Barentshavet.

Energi og miljøkomitéen på Stortinget har behandlet saken om Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Et stort flertall i komitéen sier at det senest ved etablering av flere produserende felt i Barentshavet, skal bygges en ilandføringsterminal på Veidnes i Finnmark. Da skal også oljen fra Johan Castberg-feltet tas i land der.

Dette er en svært viktig seier for Finnmark og for Nordkapp kommune. Planene om ilandføringsterminal på Veidnes har skapt både vill jubel og dyp frustrasjon. Nå har stortingskomiteen bedt om at en utredning om ulike løsninger for ilandføring, legges fram for Stortinget i løpet av 2018.

For fem år siden kunne honningsvågingene juble , sprette sjampanje og heise flagget. For da var planene om ilandføring av oljen fra Johan Castberg-feltet til en terminal på Veidnes i Nordkapp høyst reelle. Så kom prisfallet i bransjen, Statoil snudde, og nå ville selskapet ha en såkalt omlastning  av oljen til havs,  i stedet for ilandføring. Det ville ført til liten virksomhet på land, og det satte sinnene i kok i Honningsvåg og i Finnmark for øvrig. Folk følte seg direkte lurt. Der det tidligere var folkelig oppslutning om petroleumsutvinning i fylket, snudde stemningen over natta.

Nå ser Nordkapp-ordfører Kristina Hansen lyst på situasjonen igjen. Både fra kommunen og fra fylkets politikere har det vært jobbet intenst for å berge terminalen. Komitéens innstilling er et stort lyspunkt. Så spørs det hva Equinor (tidligere Statoil) svarer med.

Men oljeproduksjonen i Barentshavet skal komme folk i Finnmark til gode gjennom arbeidsplasser og styrking av lokalsamfunnene, sier Arbeiderpartiets oljepolitiske talsperson Hege Haukeland Liadal. Og det er tydelig at de andre partiene, minus SV og MDG, følger samme linjen.

Johan Castberg feltet er det hittil største funnet i Barentshavet, med forventede utvinnbare reserver på 558 millioner fat olje. Det er lønnsomt også om man bygger ilandføringsanlegg i Nordkapp kommune, men enda mer lønnsomt om andre løsninger velges.

Men dersom ikke Castberg feltet tåler en ilandføringsterminal, gjør ingen andre felt i Barentshavet det hetter. Det er signalet Equinor sender til befolkningen, ikke bare i Finnmark, men langs hele kysten.

Slike signaler gir petroleumsnæringa lav troverdighet og oppslutning. Men nå har stortingspolitikerne talt. Det gjør at folk i Honningsvåg og i Finnmark for øvrig, kan begynne å tro på arbeidsplasser og ny økonomisk aktivitet som en følge av de rike naturressursene under havbunnen i Barentshavet.

 

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse