Annonse
TERROR: Bevæpnet politi på London Bridge lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Det vil bli enda verre

Alle tiltak mot radikal islam vil være til liten nytte, uten et internoppgjør blant muslimene selv.

Islamistene har som mål å angripe oss der vi bor, og dit vi reiser.

Et nytt terrorangrep ryster Europa.  Barbariet er vanvittig, terroristene skyr ingen midler. Islamistene har som mål å angripe oss der vi bor, og dit vi reiser, i kjernen av de europeiske storbyer.

Den norske offentligheten har i løpet av ganske kort tid beveget seg et stort stykke i forståelsen av hva slags fiende de liberale, vestlige demokratiene står overfor.

På Dagsrevyen søndag brukte utenriksminister Børge Brende gjentatte ganger begrepet «radikal islam».  Det var befriende tydelig fra Brende. Det kan være et tegn på at den gamle berøringsangsten er i ferd med å slippe taket. Det har blitt mer akseptabelt å snakke høyt om terrorens ideologiske og religiøse opphav og røtter, uten å bli beskyldt for å stigmatisere den jevne muslim. 

De neste årene er det lov til å håpe på færre slagord som legger skylden på vestlige samfunn for den bestialske vold som påføres oss. Det ville vært et enormt framskritt om vi sluttet å gjøre bot på vegne av vår vestlige kultur. 

De som vil utslette vår levemåte befinner seg allerede midt iblant oss. I britiske aviser kan vi i dag lese hvordan mennene bak de siste angrepene har brukt mye tid på å radikalisere barn og unge muslimer i London. Britisk etteretning anslår at Storbritannia har 23.000 jihadister, hvorav 3000 utgjør en overhengende trussel.

NRK melder i dag at London-politiet  siden 2013 har avverget 18 angrep og arrestert en person hver eneste dag for lovbrudd knyttet til terror.

Den norske terrorforskeren Thomas Hegghammer har ingen gode nyheter til oss. Snarere tvert mot. Han spår at det vil bli enda verre. Jihadist-angrepene i Europa vil øke de neste årene. Konsekvensene av krigen i Syria og det vedvarende kaoset i Midt-Østen kommer til å kaste skygger over oss i lang tid.

Tusenvis av islamister vil være aktive i Europa i mange år.  Ny teknologi har bidratt til at mulighetene til å spre digitalt hat er større enn noensinne.  Theresa May er den siste som har vektlagt at de de store internettselskapene må ta sin del av ansvaret for å hindre terror.

Hegghammer, en av Europas ledende eksperter på jihadisme, peker på flere andre faktorer som kan bidra til å beskytte europeernes sikkerhet.  Han tar til orde for en «Marshall-plan» for å øke utdanningsnivået og deltakelsen i arbeidslivet i innvandringstette  områder, i regi av EU, for å motvirke utenforskapet.

Men det er i seg selv ikke nok. Mer overvåking og politi er nå uunngåelig. Fengselsstraffene vil bli lengre. Ikke bare for planlegging av terror, men også for rekruttering. Vi trenger effektive tiltak mot fremmedkrigere - forbud mot å delta i krigshandlinger utenfor ditt eget land.  Og strengere identitetskontroll ved EUs yttergrenser.  

Dessuten: Myndighetene våre må bli mer oppmerksomme på pengestrømmene fra radial islam til moskeene. Og skal vi, som samfunn, forholde oss verdinøytrale i møtet med symbolene på intoleransen innenfor politisk islam? Undertrykking og tildekking av jenter og kvinner, de mørke kreftene som arbeider systematisk mot kjerneverdiene våre: Likestilling, homofiles rettigheter, ytringsfriheten. Likegyldighet vil føre til at de ekstreme kreftene tar seg til rette og vinner terreng.

Men Hegghammer peker på at vi ikke vil komme nærmere en permanent løsning uten et internoppgjør i den muslimske verden. Kritikken av islam kan ikke bare komme fra utsiden, den må komme fra innsiden. Det mest virkningsfulle vil være et taktskifte i den muslimske verden, med en tydelig markering mot islamismen.

Det vi står overfor er en ideologi som har mye til felles med andre morderiske og totalitære bevegelser, som nazismen og kommunismen. Begge tyranniene ble nedkjempet av europeerne.  Spørsmålet er om vi har motstandskraft til å gjøre det samme en gang til. Det kan uansett ikke skje uten at muslimene selv gjør den aller viktigste jobben.

De som har fått lov til å komme til Norge og nyte godt av nasjonens mange friheter, må også stille opp for å forsvare og verne om disse. De aller færreste muslimer er islamister. Men flere av dem må ta del i det som er en ideologisk kamp, som ikke kan vinnes med makt og overvåking alene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse