Annonse
Taper velgere: Det har blitt en tung reise i regjering for Erna Solberg og Siv Jensen, med nedslående meningsmålinger Høyre og Frp, mens Ap får rekordoppslutning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Vil frustrasjonen vare?

At Arbeiderpartiet skulle ligge stabilt på over 40 prosent oppslutning under halvannet år etter at de mistet regjeringsmakten, har ikke engang de største sosialdemokratiske drømmerne kunne forestilt seg.

Det er åpenbart regjeringens politikk som har frustrert velgerne, og ikke begeistring for ny og smakfull Ap-politikk.

Det er nesten ubegripelig det som har skjedd i den norske velgermassen de siste månedene. I meningsmåling etter meningsmåling, uavhengig av hvem som har målt og hvem som har bestilt og publisert målingene, befestes et bilde av et politisk landskap i Norge som har forandret seg radikalt.

At Arbeiderpartiet skulle ligge stabilt på over 40 prosent oppslutning under halvannet år etter at de mistet regjeringsmakten, har ikke engang de største sosialdemokratiske drømmerne kunne forestilt seg.

I den nye målingen som Aftenposten har publisert stjeler Ap velgere fra samtlige partier og Einar Gerhardsen har fått konkurranse fra Jonas Gahr Støre. Ap lander på 41,2 prosentpoeng.

Nå gjenstår det riktignok for dagens Ap-leder å oppnå det samme i valg som Gerhardsen i sin tid gjorde. Likevel er det et betydelig jordskjelv som har funnet sted i det norske elektoratet. Hva som har utløst dette finnes det mange mer eller mindre gode forklaringer på. Men ingen kan helt forklare de store utslagene på den politiske seismografen.

Visst var statsbudsjettet som Siv Jensen la frem i høst en betydelig provokasjon mot likhetstenkende nordmenn. Og Siv og Erna bør merke seg at dem finnes det mange av. Man kommer ikke særlig godt ut av det som norsk regjering hvis man tar fra uføre og gir til milliardærene. Og uansett hva Jensen og Solberg mener om realitetene i budsjettet, var det dette inntrykket, denne profilen som festet seg hos velgerne.

På toppen av dette var mange Frp-velgere frustrert over at Siv & co. ikke oppfylte alle Frp-velgeres drømmer om et norsk skatteparadis og null bompenger i sitt første budsjett. 

Jonas Gahr Støre og Ap har knapt foretatt seg noe på egen hånd som har ført til rekordoppslutningen de har pådratt seg. Det er åpenbart regjeringens politikk som har frustrert velgerne, og ikke begeistring for ny og smakfull Ap-politikk.

For Solberg og regjeringen må det være grunn til en viss nervøsitet nå når mørkere skyer seiler inn over norsk økonomi og arbeidsledigheten forventes å stige. Hvis velgerfrustrasjonen holder seg til neste høst, kan Høyre og Frp gå på en betydelig smell ved kommunevalget.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse