Annonse
VIL HA TAUSHET: Uansett hvilke beslutninger man lander på, det være seg om Kystvakta eller andre forsvarsdisposisjoner, må det være anledning til å diskutere saken når innholdet i dokumentet først er kjent. Ikke vente til 1. oktober. FOTO: Christine Kristoffersen Hansen

Vil ikke ha debatt om Forsvaret

Når Høyre vil nekte sine stortingsrepresentanter å diskutere forsvarssjefens faglige råd før etter 1. oktober, kan det vanskelig tolkes som annet enn at de ikke vil ta debatten før valget.

Jeg vil si at det er ufattelig hvis nordnorske politikere holder kjeft på grunnlag av den type direktiv som Høyre står bak.

Jeg har respekt for mennesker som vier seg til politikk, til vårt alles beste, men noen ganger får de meg til å ville gråte.

Som Høyre, som i en e-post til partiets stortingsgruppe har gitt beskjed om at de ikke skal uttale seg om det som nå skjer på forsvarsfronten. Det skal fraksjonsleder i forsvarskomiteen, Øyvind Halleraker (H) gjøre.

Utspillet kommer etter at forsvarssjefen i et lekket dokument, omtalt i Aftenposten i forrige uke, foreslår store endringer for at Forsvaret skal overleve økonomisk og samtidig tilpasses en ny trusselsituasjon.

Ikke vet jeg om noen i Høyres kommunikasjonsavdeling tenkte at nå er det så sommerstille at vi kan ta sjansen på at ingen får vite at vi sender ut en slik beskjed, men uakseptabel er den uansett, på grensen til det tåpelige.

Vi mennesker er skapt slik at hemmelighold skaper det motsatte av tillit. Vi blir mistenksomme, enda mer når den utpekte talsmannen, paradoksalt nok, heller ikke vil uttale seg.

Flere av de kontroversielle forslagene angår Nord-Norge spesielt, men selvsagt oss alle i nasjonen Norge, generelt.

Og så skal vi – og politikerne som er satt til å ivareta våre interesser – ikke ha anledning, eller lov til å diskutere saken, når dokumentet først er kjent.

Halleraker kan gjerne, slik han gjør, hevde at ingen har fått munnkurv, og at det er naturlig at den som vet mest om saken, uttaler seg.

Hallo, hva slags demokrati er det, og hvem skal bestemme hvem som vet mest? Er det ikke nettopp gjennom informasjon og debatter man blir opplyst?

Ellers kan vi vel bare sende bulken av politikere hjem, så kan en liten hemmelighetsfull gruppe sitte og styre, slik man alt har fått til på lokalplan i Tromsø.

Normalt ville de lokale stortingspolitikerne, lokale politikere og lokalsamfunnet reagere, og det er selvsagt slik det skal være, uansett utfallet til slutt.

Jeg vil si at det er ufattelig hvis nordnorske politikere holder kjeft på grunnlag av den type direktiv som Høyre står bak.

Forslagene som angår Nord-Norge, dreier seg som kjent, blant annet om å legge ned Skjold garnison i Målselv, Kystvaktbasen på Sortland og de maritime overvåkningsflyene Orion ved Andøya flystasjon, for å nevne noe.

Til gjengjeld skal vaktholdet ved grensen i Finnmark styrkes. Slike forslag skal altså ligge udebattert helt til 1. oktober, når de forsvarsfaglige rådene legges fram.

Det kan godt være, som enkelte hevder, at noen av forslagene, deriblant det som omhandler kystvaktbasen på Sortland, er demonstrasjonsforslag.

Forslag som skal sette ting på spissen. Men forslagene ligger nå der, enten de debatteres nå eller etter 1. oktober.

Da forekommer det meg uforståelig at Høyre-ordføreren på Sortland, Grete Ellingsen, står i giv akt og ikke vil diskutere forslaget om kystvaktbasenedleggelse.

Hun tror ikke basen blir nedlagt. Mulig det, men da er det ikke fordi hun har holdt kjeft om saken.

Men det er klart. Vi nærmer oss valg, riktig nok lokalvalg, men viktig nok for den sittende regjering.

I Høyre-styrte Målselv, for eksempel, blir det neppe møtt med jubel hvis Skjold legges ned. I hele Midt-Troms er det uro.

Selv om fagmilitære hensyn skal veie tyngre enn distriktspolitiske, må man likevel ta hensyn til at det er mennesker, og ikke minst ønsket kompetanse, man skalter og valter med.

Det minste de det angår må få anledning til, er å få være med i debatten om sin egen framtid, når innholdet i dokumentet først er kjent.

Vi må alle kunne ta opp diskusjonen når det passer oss, og forvente også å kunne ta den med dem som representerer dem oss på tinget.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse