Annonse
Lakselvbukt barnehage. Foto: Tromsø kommune

Vil ikke Tromsø kommune la barn vokse opp på landet?

Vi er ei gruppe foreldre ved barnehagen i Lakselvbukt. Noen av oss er fra bygda, andre er tilflyttet og det er stort spenn på hvor lenge vi har bodd her. De fleste av oss har tatt et aktivt valg om å la barna våre få vokse opp her. Og det valget har vi tatt fordi vi tror at vi kan gi barna våre en bedre oppvekst her i Lakselvbukt, enn det vi kan gi dem i byen.

Noe av det vi er mest fornøyd med, er barnehagen vår. I Lakselvbukt barnehage møter vi dyktige pedagogiske ledere og assistenter. Det faglige fundamentet, og engasjement i hvert enkelt barn og familie følger oss i alle møter, når vi henter og leverer, og merkes godt i barnas fortellinger ved middagsbordet. Det er trygt og godt for barna å møte de ansatte på den lokale butikken, og slå av en prat over en is. Det føles trygt for oss voksne og, at vi vet hvem det er som jobber der. Vi har fantastiske uteområder, som blir flittig benyttet i allslags vær. Store og små problemer løses med kompetanse, smidighet, humor og kjærlighet. Vi har full tillit til de ansatte der, og den jobben de gjør for Tromsø kommune.

Det er ikke så mange barn i barnehagen vår. Det kommer flere på neste årskull, men akkurat nå er det 9 barn hos oss.  18 barn må vi ha redde barnehagen fra nedleggelse, om forslaget fra administrasjonen i Tromsø kommune blir vedtatt. Vi ønsker flere barnefamilier veldig velkommen til Lakselvbukt,og har definitivt plass til flere. Men vi er også takknemlige for at vi er en liten barnehage, der det er tid og rom til å se hvert enkelt barn.

Det er lett å skjønne hva Tromsø kommune tenker på, når de nå for andre gang på et år, foreslår å legge ned barnehagen vår. Å spare penger. Først foreslo dere å legge ned alle barnehager i distriktet med mindre enn 10 barn. Nå kom forslaget om å legge ned alle barnehager med mindre enn 18 barn.

Men har administrasjonen tenkt over hva det innebærer ? At vi må pendle med barn ned i ettårsalder til Ramfjord, som er nærmeste barnehage i kommunen. Det er over en times kjøring for de av oss som bor lengst unna. De fleste av oss vil bli tvunget til å flytte til Tromsø. Det gode liv på landet er ikke forenlig med å pendle to timer om dagen med en ettåring i baksetet. Vi vil måtte stå på venteliste for å få barnehageplass i de allerede fulle barnehagene i sentrum.

Dette igjen innebærer at verdifull kompetanse dras ut av bygda og omegn, da de fleste av oss jobber i området. Vil det i sin tur føre til nedleggelse for flere av bedriftene rundt her? For lokalbutikken? For skolen? For omsorgsboligene og hjemmetjenesten her inne? Sannsynligvis. Faller en hjørnesteinsbedrift, vil den dra resten med seg. Hva med jordbruket? Skal vi ikke produsere mat i Tromsø kommune? Og for å understreke det opplagte: småbarnsforeldre er i arbeidsfør alder. Mange av våre innbyggere er eldre. Vi foreldre trengs her i bygda, og det gjør barna våre og.

Vi frykter at de stadige utspillene fra Tromsø kommune om nedleggelse av barnehagene i distriktet, i seg selv gir både økt fraflytting, og reduserer tilflytting. Hvem ønsker å flytte med barna sine når man kanskje må flytte igjen til neste år, fordi barnehagen legges ned? Hvem velger å flytte til byen med babyen sin før barnehagestart, fordi barnehagen kan bli nedlagt? Det er ikke lett å se for seg ei framtid her, når vår egen kommune signaliserer gang på gang, at de ønsker å legge ned bygda.

Vi har flere spørsmål til Tromsø kommune: Vi har sett at dere liker å profilere kommunen med bilder fra distriktet. Og dere tar i mot statlig støtte for å være en distriktskommune. Er dere ikke en kommune for oss i bygda og? Hvordan kan dere kjøre en så brutal sentraliseringspolitikk, når det ikke finnes politisk vilje til dette? Hvorfor er dere ikke åpne om konsekvensene av de økonomibesparende tiltakene deres? Forslagene deres om å legge ned distriktsbarnehagene har heldigvis blitt nedstemt av samtlige politiske partier tidligere. Dette vet dere jo. Er det bare spill for galleriet at dere på nytt fremmer samme forslag? For å fraskrive dere alt ansvar for budsjettoverskridelsene? Eller mener dere faktisk at bygdene, og lokalsamfunnene vi elsker og bor i, skal knuses for å få budsjettet i bysonen i balanse?

Vi foreldre kan ikke gjøre så mye annet enn å vente. 25 september er neste kommunestyremøte og da skal også dette kuttforslaget behandles av politikerene våre. Siste innspill blir til dere: Vi takker for at dere har reddet barnehagen tidligere, og håper og ber om at dere gjør det igjen.

Ann Helen Brekke, Kine Larsen og Cathrine Rundhaug, på vegne av ei samla foreldregruppe i Lakselvbukt barnehage

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse