Annonse
Erna Solberg og Høyres tydeligste sårbarhet når kampen mot Arbeiderpartiet tilspisser seg, kan bli arbeidsledighetstallene, skriver kommentator Oddvar Nygård.Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Vil Norge tro på Høyre?

En overraskende politisk snuoperasjon i Arbeiderpartiet kan bli Erna Solbergs sterkeste kort i den nordnorske valgkampen.

Vi er inne i et år der løfter henger lavt

Få, om noen, har en slik retorisk snert innpakket i velformulert eleganse som 88 år gamle Kåre Willoch. Det demonstrerte den tidligere statsministeren til fulle fredag da han talte på Høyres landsmøte. Med ubesværet språklig fingerspissfølelse leverte han det ene verbale angrepet etter det andre, med et helt arsenal av retoriske giftpiler. Som denne til Arbeiderpartiet og dets nye leder da han snakket om «Jonas Gahr Støres uimotståelige trang til å gjenta fortidens feil».

Willoch ikke bare berømmet Høyres nåværende leder og statsminister da han talte om «den rolige tålmodighet i Høyres ledelse», men sannelig kom formaningen fra en bekymret veteran like etter. Da snakket Willoch varmt om nødvendigheten av «langsynt omtanke for fremtidens generasjoner». Han trengte ikke å nevne den viltre bruken av oljepenger som har skjedd i denne regjeringsperioden. Alle skjønte hva han siktet til. Og at Willoch var dypt bekymret.

Selvsagt traff den aldrende måteholdsstrateg på faderlig, refsende vis dagens Høyre der det gjør mest vondt; i den økonomiske ansvarligheten. Det er grunn til å tro at den galopperende bruk av oljepenger må være et tankekors for Erna Solberg som utmerket godt vet at Høyres adelsmerke nettopp er den påholdne og ansvarlige pengebruken. Og bekymringen bør ikke ha blitt mindre etter et landsmøte som har gjort en rekke vedtak som kan kreve betydelige innhogg i statens økonomiske honningkrukke. Det gjelder i særdeleshet forsvar, men også en lang rekke andre områder som skal få stadig mer. Og de skal få det nå og de nærmeste årene.  Selv om landsmøtedelegatene jublet og klappet da Kåre Willoch talte, så kan det ikke være svært mange av dem som har funnet sin indre Willoch.

På pressekonferansen etter landsmøtets slutt uttalte Solberg at dette hadde vært et billig landsmøte. Nå kom jo på sett og vis statsministeren selv landsmøtet i forkjøpet, ved å reise rundt med et løfte om 1000 milliarder til samferdsel . Det er jo ikke så lett, selv for et sultent landsmøte, å overgå sånt.

Valgår har det med å bli dyre år. Slik er nå engang den politiske gavmildhetens sykluser. Vi er inne i et år der løfter henger lavt og er man i tospann med Siv Jensen blir det ikke akkurat billigere. Spørsmålet er om hvor produktivt det er å lansere slike milliardkaruseller. Mange velgere er nok mer opptatt av hva slags resultater en regjering kan vise til enn hvilke nye løfter de gir i en opphetet valgkamp. Erna Solbergs tydeligste sårbarhet når kampen mot Arbeiderpartiet tilspisser seg, kan bli arbeidsledighetstallene, enda så uskyldig Solberg er når det kommer til ledighetens årsaker. Det ville ikke vært lett for noen regjering når et katastrofalt prisfall på nasjonens viktigste handelsvare rammer slik oljeprisfallet gjorde. Nå skjedde dette på Erna Solbergs vakt. Og opposisjonen kommer til å hamre løs på at regjeringen har gjort alt for lite for å begrense ledigheten.

Solbergs sterkeste kort i valgkampen kan muligens bli den overraskende politiske snuoperasjonen vi ser utspille seg i Arbeiderpartiet. Der blåser det en vernevind over landet, en politisk forskyvning som Støre ikke ser ut til kunne håndtere. At Ap både i Troms og i Finnmark har sagt nei til konsekvensutredning av LoVeSe er simpelthen oppsiktsvekkende. Med seier i denne saken vil kravet om å la all olje nord for Polarsirkelen ligge, komme enda sterkere. Det er et linjeskift av historisk format at AUF-politikken ser ut til bli Ap-politikk. I tillegg driver Ap med en merkelig dobbelkommunikasjon om kommunereformen. Partiets linjeskifter og noe kronglete ferd under Jonas Gahr Støres lederskap kan bli et av Ernas trumfkort i valgkampen.

Mange meningsmålinger signaliserer nå at det kan ligge an til regjeringsskifte til høsten, med et Senterparti som bare fosser frem mot tosifret oppslutning. Samtidig kan Erna finne trøst i enkeltmålinger som den Avisa Nordland publiserte for få dager siden. Meningsmålingen som var gjort i Bodø sendte Høyre til himmels. Når kunne et annet parti vise til en oppslutning i velgergruppen 18 til 29 år på 46 prosent?

Vi har tro på Norge, gjentok Solberg i sin avslutningstale til landsmøtet. Om et halvt år får vi vite om Norge fortsatt har tro på Høyre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse