Annonse

Vilje til fred - eller krig?

Den tredje Gaza-krigen siden 2008 ser ut til å gå mot slutten. FNs organer rapporterer om 1777 drepte palestinere, blant dem mange kvinner og barn. 67 israelere døde, av dem 64 soldater. Drøyt 9000 palestinere er såret, 1500 på israelsk side. I Gaza er 900 hus smadret av israelske styrker. Situasjonen for sivilbefolkningen er verre enn noensinne etter mange års blokade og gjentatte angrep. Mads Gilbert har brakt det palestinske folkets lidelser nærmere gjennom sin imponerende humanitære innsats.

Tapstallene sier det meste om det militære maktforholdet. Israel er den totalt overlegne parten. I stedet for at dette skulle tilsi tilbakeholdenhet, har israelerne sjokkert en hel verden med en nådeløs krigføring blant bolighus i et tettbefolket område med 1,8 millioner innbyggere. De israelske styrkene har ikke holdt seg tilbake fra å angripe sykehus og FN-skoler, noe som har ført til krav om etterforskning med sikte på å avklare bevis for mulige krigsforbrytelser.

Hvorfor denne brutaliteten? En israelsk sikkerhetsekspert forklarer til Aftenposten at strategien går ut på avskrekking. En liknende taktikk ble brukt mot Hizbollah i Libanon i 2006. 1200 libanesere døde, mens 165 israelere mistet livet. Siden har ikke en eneste kule vært avfyrt fra Hizbollah mot Israel. I tilfelle analysen er riktig, avdekker det en kynisk tenkemåte blant israelske ledere med høy toleranse for sivile tap.

På den annen side må Hamas-lederne svare for sine handlinger. Det er vanskelig å få øye på hensikten med å skyte 3000 raketter mot en totalt overlegen fiende. Og hvor er fornuften bak å ikke å anerkjenne Israels eksistens, slik PLO har gjort? Også Hamas-lederne måtte være klar over at deres egne innbyggere ville betale en høy pris.

Midtøsten-eksperter peker nå på en forsoning mellom Hamas og de palestinske selstyremyndighetene på Vestbredden som en forutsetning for å komme videre. At Hamas modererer seg er vesentlig. Moderasjon trengs også i Israel, der sittende regjering motarbeider en to stats-løsning. Det er i øyeblikket for mange ledere i denne konflikten som ser seg tjent med krig, ikke fred.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse