Annonse

Viljen til et mindretall

Få valg har større betydning enn det som nå pågår i Europa

Få valg har større betydning enn det som nå pågår i Europa

Få valg har større betydning enn det som nå pågår i Europa. Valget til Europaparlamentet startet i går og avsluttes søndag. Da vil 751 parlamentarikere være valgt som folkets representanter fra de 28 EU-landene. Men det er ikke flertallet av folket i disse landene som har bestemt hvem som skal representere dem. Interessen for EU-valget er liten og valgdeltakelsen har i tidligere valg ligget under 50 prosent. I et sentralt medlemsland som Frankrike satt 60 prosent av de stemmeberettigede hjemme ved forrige valg for fem år siden. Det er lite som tyder på at oppslutningen blir markant større i år. 

Paradoksene står i kø når de fleste europeere synes å gi blaffen i valget til Europaparlamentet. Den dårlige valgdeltakelsen medfører bl.a. at ytterliggående partier på begge fløyer av politikken får en merkbart større representasjon enn om valgdeltakelsen hadde vært mer normal. Når parlamentet skal ha sin første sesjon vil det toge inn en svært sammensatt flokk av delegater fra politikkens diverse mørkerom. Her er det nyfascister, innvandringsmotstandere, rasister og konspirasjonsteoretikere av ulike støpninger. Det eneste denne gjengen har til felles er at de stort sett alle sammen er EU-motstandere og helst vil ha unionen død og begravet. Pussig nok møter de på det punktet en håndfull allierte fra den politiske venstresiden.

At ekstremister og EU-motstandere vil få en uforholdsmessig stor representasjon i parlamentet, skyldes altså den generelle apatien mange mennesker utviser overfor Europaparlamentet og EU. Den har flere forklaringer. Mismotet over den økonomiske krisen og den store arbeidsledigheten i mange av EUs medlemsland er nok den viktigste årsaken. Samtidig er det slik at det parlamentet som velges nå aldri har hatt større makt og innflytelse. Institusjonen har fått en rekke nye fullmakter overført til seg nettopp for å bøte på det demokratiske underskuddet i EU. Beslutningene som blir fattet i dette parlamentet vil bety mye for alle land og borgere i unionen.

Selv om vi står utenfor vil vedtakene også få stor betydning for Norge. Derfor er det trist at det nye parlamentet bare kommer til å reflektere viljen til et mindretall av europeiske velgere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse