Annonse
VargsundXpressens (VX) egentlige funksjon kan være å hindre ny flyplass i Hammerfest. Stortingspolitikere og andre er overhørt å si: "Hammerfest trenger ikke ny flyplass, de kan ta VX til Altas store flyplass, båten tar bare en times tid", skriver Sylvi Jane Husebye. (Foto: Privat)

Å ville la 16 samfunn dø - et stygt lobbytriks for å få andre byers flypassasjerer?

I politikk vinner ikke den beste løsningen. Men den saken du har sanket flest stemmer for. Hvordan fikse stemmer? Kjente metoder er å love masse eller true med noe enda verre. Hvis 6 steder i kommunen din står på dødslista, er du kanskje villig til å støtte mye? Og kampen om plass på stortingslister har startet. Hva lover hvem for å få støtte? Konspiratorisk? Noe veldig rart er det, når Sv, Sp og AP vil tvangsflytte folk og utradere arbeidsplasser i distriktene! Og samtidig blander Tromsø-avisa Nordlys seg i båtrute-kjøring i Vest-Finnmark.

VargsundXpressens (VX) egentlige funksjon kan være å hindre ny flyplass i Hammerfest. Stortingspolitikere og andre er overhørt å si: “Hammerfest trenger ikke ny flyplass, de kan ta VX til Altas store flyplass, båten tar bare en times tid.”

Folk som ikke bor nært, herunder andre stortingsrepresentanter, har ingen mulighet for å avsløre slik grov faktafeil.

Følg pengene!

Ingen er dumme, de bare vil noe annet. - Følg pengene, sier min gamle far. Hvem er det som tjener på at VargsundXpressen fortsatt skal gå? Hvem andre trenger VX? Sykehuspasienter? Nei, alle pasienter sendes med blålys og ambulansefly. De som skal ha time på sykehuset? En reiseundersøkelse fra 2016 viser at de fleste tar egen bil mellom Alta og Hammerfest, også de som skal til Hammerfest sykehus. Og nå står Alta nærsykehus ferdig, så det argumentet er vel oppbrukt nå?

Følg flyplassasjerene

40 000 hammerfestinger reiser årlig over Alta flyplass, det er ca 110 passasjerer per dag. Hammerfest nye flyplass blir ikke noen storflyplass. (Noen prøver å påstå det, for å få Avinor til å si nei.) Men Hammerfest nye flyplass kan bli akkurat så lang at man kan ta ned de minste flyene som kan kjøre direkte til Oslo. Alta kan da miste passasjerer.

Alta, Tromsø kan tape

En tydelig pekepinn kom da avisa Nordlys rykket ut og støttet VargsundXpressen. I en lederartikkel. På en søndag. Bare et par timer etter publisering av et leserinnlegg som var mot VX. Hvilke interesser kan Tromsø ha av båtruter rundt Hammerfest?

I fjor reiste 102 000 passasjerer over Hammerfest flyplass. Flesteparten reiste til Tromsø, videre sørover derfra. Kanskje så mye som 80 000 passasjerer? Ca 219 per dag. For Tromsø flyplass utgjør hammerfestinger kanskje grunnlag for en, kanskje to, direkteruter? 80 000 kaffetørste og sultne folk legger også igjen mye penger på kafeer og puber?

Veiløse steder viktigst

Alle vet den objektivt beste løsningen. Samfunnsøkonomisk gir båt til veiløse steder mer verdi enn å kjøre båten parallelt med vei, E6, i tillegg til fylkesbetalt rutebuss og flyrute Alta-Hammerfest (FOT-rute) betalt av Samferdselsdepartementet. Miljømessig er det mye, mye bedre å kjøre buss! Og, grunnen til at fylker får penger fra staten til hurtigbåt og ferge, er folk og arbeidsplasser på øyer og veiløse steder.

Partienes verdigrunnlag?

Noe veldig rart må det være, når distriktspartiene i Troms og Finnmark, SV, SP og AP vil tvinge igjennom en sentralisering som tvangskameratene FrP, H, V og KrF vil måpe av misunnelse av.

Nedøksing av 16 veiløse samfunn er nok en for liten sak for de sentrale partilederne Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre. Men det er partiene på sentralt nivå som vil tape stemmer til stortingsvalget.

Det er å håpe at fylkespartienes styrer kan ta opp saken og vise hvilke verdier som SV, SP og AP egentlig står for. Eller heier de på et fortsatt borgerlig flertall fra 2021?

  • Sylvi Jane Husebye er tidligere fylkespolitiker i Finnmark for Arbeiderpartiet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse