Annonse
Vår dyrebare natur er solgt i et kapitalistisk spill. Det var ikke engang en god deal. Det er verken norsk natur, Norges befolkning eller markedsliberalistiske politikere som har grunn til å le sist i denne saken, skriver Monja Solem. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Vindkraft - et overgrep mot natur og folkehelse

Bak lukkede dører sentralt har man hoppet over konsekvensutredninger og innbyggernes mulighet til å si sin mening. Både prosessen og resultatet er dypt betenkelig, farlig og et demokratisk problem.

Utbygging av vindkraft er kapitalisme på sitt verste. Vedtak bak lukkede dører har muliggjort billigsalg av norsk natur. Nordmenns helsefremmende arena nummer en,- de rene, naturlige friluftsområdene forsvinner. Nei til unødvendig vindkraft!

Nordmenn er et naturfolk. Vi elsker våre fjorder, skog og fjell. I et stadig mer stresspreget samfunn søker flere ut i naturen. Det er her sansene våre vekkes til live og vi føler oss hjemme, trener, finner ro og mening. Vår frie, uberørte natur er helt sentral for vår folkehelse. 

Dette bekreftes i ulike forskningsrapporter som viser til fysiske og psykiske effekter av å oppholde seg i naturen. Studiene bekrefter at naturen senker puls- og hjerterytme samt reduserer stress, depresjon, frustrasjon og aggresjon. Naturen gir oss i tillegg en følelse av mestring og mening i livet.

Truer dyrelivet og ødelegger naturperler

Vi vet at vindmøllene dreper store mengder fugler og at de i tillegg forstyrrer dyrelivet. I flere områder har trekkdyr falt utenfor nye skråninger der de tidligere trygt kunne ferdes og framtida for reindrift i disse områdene blir ødelagt. Noen vindparker er planlagt i raste – og trekkområder for fugler, i tillegg til steder der rødlistede arter ferdes. Langtidsvirkningene vet vi ikke noe om, men man kan ikke gjøre en betydelig inngripen i deler av økosystemet og forvente at andre deler ikke blir skadelidende. Flere natur- og friluftsorganisasjoner hevder at vindkraften fram mot 2030 vil oppta 2000 kvadratkilometer som er på størrelse med Vestfold fylke. I tillegg kommer veiene som beregnes til Norge to ganger på langs.

I vårt nærområde, i vårt arktiske paradis der vi før kunne nyte uberørt natur og den lave kveldsolas vakre himmelmaleri, ser vi nå 150 meter høye vindturbiner. Noen av våre nydeligste naturperler har blitt ødelagt. Turistene som for alvor har fått opp øynene for Norge, nettopp på grunn av uberørt natur, møtes nå av enorme master med digre turbiner. De spør det åpenbare spørsmålet: Hvorfor?

Leietakere i eget land

Fakta er at vi i Norge har mer enn nok kraft til eget forbruk. Den ekstra kraften som skapes gjennom ødeleggelsen av vår natur skal selges til utlandet, da hovedsakelig Tyskland. Den norske vindkraften skal innen få år blant annet forsyne hele München, mens tyskerne selv har sagt nei til merutvikling av egen vindkraft. De har nemlig sett litt av bakteppet og vil verne egen natur.

Bak lukkede dører sentralt har man hoppet over konsekvensutredninger og innbyggernes mulighet til å si sin mening. Både prosessen og resultatet er dypt betenkelig, farlig og et demokratisk problem.

På Frøya har de fått merket noe av ulempene og hvem de har å gjøre med, men dessverre for sent. Frøyas høyeste punkt er 76 m.o.h, monstermastene her blir 180m. over plasseringsstedet. Frøya kommune har fortvilt prøvd å stoppe prosjektet gjennom å kjøpe ut de tyske utbyggerne. Men ingen vil gi fra seg en lottogevinst, så Tyskerne svarte med helt urealistiske krav for i det hele tatt å sette seg ved forhandlingsbordet. Frøya gav opp. Vi er blitt leietakere i eget land.

Kynisk kapitalisme

Vår dyrebare natur er solgt i et kapitalistisk spill. Det var ikke engang en god deal. Det er verken norsk natur, Norges befolkning eller markedsliberalistiske politikere som har grunn til å le sist i denne saken.

Dette er en inngripen av naturen som vi ikke kjenner rekkevidden av. Heretter må befolkningen informeres og tas med inn i diskusjon som gjelder vårt areal. Mitt ønske er at vi også i fremtiden skal være stolte av at våre barn og andre får oppleve det samme som vi har tatt som en selvfølge, uberørt natur så langt øyet kan se med et mangfold av fugle– og dyreliv

Hva vi ser, hører og føler påvirker oss. Vindmølleutbyggingen er kynisk kapitalisme, en forringelse av naturen vår, av vår dyrevelferd og av vår folkehelse.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse