Annonse
Oddmund Enoksen. (Foto: Privat)

Vindkraftmotstandernes uanstendige krigslek

Det er smått utrolig at vi samme år som vi markerer 75års dagen for slutten på 2. verdenskrig skal måtte oppleve at Svein Lund, Christina Fjeldavli, Hogne Hongset og organisasjonen Motvind velter seg i krigsretorikk i forsøket på å piske opp motstand mot utbygging av vindkraft.

Det er skivebom når Lund og Fjeldavli prøver å få dette til å handle om bruk av «litterære virkemidler» og at de er utsatt for et «språkpoliti

I et tilsvar til meg på Nordnorsk Debatt den 7. juni («Når krigshandlinger blir næringsvirksomhet») er Svein Lund og Christina Fjeldavli foruretta over jeg skal ha gått til angrep på deres og andre vindkraftmot-standernes angivelige rett til å trekke paralleller mellom utbygginga av vindkraft i Norge og det som skjedde under andre verdenskrig. For krig, okkupasjon og etnisk rensing er må vite dekkende begreper for vindkraftutbygginga. Og rota til mitt engasjement er egentlig bare «nag overfor samisk næring og samisk befolkning.»

Min onkel var landgangsvakt på Richard With da hurtigruteskipet lå ved kai i Svolvær 6. mars 1941. Uten foranledning ble 19-åringen skutt og drept da Gestapo skulle hevne det det engelskmennenes Lofot-raid to dager i forvegen.

Inger Hagerup skreiv i etterkant av Lofot-raidet og Gestapos påfølgende represalier diktet Aust-Vågøy. Diktets første vers lyder slik:

De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
La våre hjerter hamre
det om og om igjen.

Det er smått utrolig at vi samme år som vi markerer 75års dagen for slutten på 2. verdenskrig skal måtte oppleve at Svein Lund, Christina Fjeldavli, Hogne Hongset og organisasjonen Motvind velter seg i krigsretorikk i forsøket på å piske opp motstand mot utbygging av vindkraft. Og at de attpåtil spiller fortørna når de får kritikk for sine forsøk på å sidestille krigens gru med oppsetting av vindturbiner.

Det er skivebom når Lund og Fjeldavli prøver å få dette til å handle om bruk av «litterære virkemidler» og at de er utsatt for et «språkpoliti». Det handler kun om en eineste ting: Mangel på anstendighet i offentlig debatt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse