Annonse
VINGLER IKKE: Byråd for næring, kultur og idrett Jonas Stein. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl

Vinglepartiet Venstre

Kjære Jonas Stein. Får du ikke lyst til å vingle litt – bare av og til?

Venstre vil ut av Høyres hønsehus. Det er kaldt der. Magert er det også. De vil ha større kontorer på rådhuset. De vil påvirke. De vil være med.

“Venstre er et vingleparti”. Utsagnet kommer fra Trondheim, denne gangen. Det er leder i Høyres lokale lag som uttaler dette til avisen Klassekampen tirsdag 30. september. Yngve Brox, som denne høyremannen heter, er nokså irritert over at Venstre i Trondheim flørter åpenlyst med Arbeiderpartiet. Venstre vil gjerne samarbeide med de røde horder.

Les tilsvaret fra Jonas Stein og Marie Fangel her.

Det er en kjent sak at ordfører Rita Otterviks regime har stor oppslutning hos velgerne i trøndernes hovedstad. Alt tyder på at hun og Ap vil få fornyet tillitt i 2015, og det med god margin. At Venstre i Trondheim vurderer et samarbeid med dem, er i og for seg forståelig. Krf er allerede godt plassert under de “ottervikske” vinger, og trives godt der. Venstre vil ut av Høyres hønsehus. Det er kaldt der. Magert er det også. De vil ha større kontorer på rådhuset. De vil påvirke. De vil være med.

Men i kjent stil garderer man seg litt. En av Trondheim Venstres koryfeer sier det rett ut: «vi kan være på begge sider i politikken, og det som er avgjørende, er hvem som faktisk har makt». Greit nok. «Den som betaler best, får meg», er også et prinsipp man kan leve eller kanskje vingle, etter. Lederen i Trondheim Høyre ber på sin side pent Venstre «slutte å vingle sånn». Han holder på å bli svimmel av vinglingen. Så blir man også kvalm av det, til slutt.

Avisen «Klassekampen» har kastet seg over saken, og i den anledning har de prøvd å finne ut noe mer om Venstres vingling på landsbasis.

I et forsøk på å belyse den politiske situasjonen rundt omkring i den kommunale verden, har avisen intervjuet vår egen byråd Jonas Stein. Stein er veldig fornøyd med tingenes tilstand her i byen, og vil ikke flørte med andre enn Høyre og Frp. Han avviser bryskt enhver form for tilnærming til Arbeiderpartiet.

Stein utdyper sitt syn noe mer ved å erklære at «Ap er et ufattelig gammeldags og strukturkonservativt parti», og han ser ingen tegn til forbedring der i huset. Nå er begrepet «strukturkonservativisme» noe avansert for en som meg, som aldri har studert statsvitenskap, men jeg forstår at det er noe Stein ikke vil være i nærheten av. Derfor vil han og Tromsø Venstre heller samarbeide med det moderne og fremtidsrettede Frp. Han avviser ethvert samarbeid med Ap, som han mener har mer til felles med kameratene i Rødt og den slags. Men hva har Venstre og byråd Stein egentlig fått til i løpet av den tiden de har vært med i den sprikende borgerlige alliansen? Fører man en god venstrepolitikk i byrådet når det gjelder byutvikling? Hva med eldrepolitikk? Helsepolitikk? Miljøpolitikk? Er Stein fornøyd med utsettelsen av E8? Hva med  Otium? Hva sier Stein til at Frp ikke har noe særlig sans for Rockens Hus og at gruppeleder Blomseth truer med å torpedere hele greia? I det hele tatt, hva har Venstre oppnådd? Man har selvsagt registrert at Stein har revurdert en del politiske standpunkter og blitt mye mer positiv til f. eks. oljebransjen, og mange er glade for at han har myket opp alkoholpolitikken her i byen. Men, kjære Jonas Stein, bortsett fra det? Mener du virkelig at i henhold til miljø, byutvikling og kultur er det en fordel  å knytte seg så sterkt til Frp? Blir det ikke en smule vondt, det hele? Får du ikke lyst til å vingle litt – bare av og til?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse