Annonse
At Høyres gruppeleder nå reagerer, vitner mest av alt om et parti som er villig til å innta populistiske posisjoner når det nærmer seg valg, skriver Marta Hofsøy (Ap) om den siste skjenkestriden blant Tromsø-politikerne. Foto: Privat

Høyre vingler før valget

Formannskapet i Tromsø kommune følger skjenkepolitikken kommunestyret har vedtatt enstemmig. At Høyre reagerer, forteller mer om et parti i vinglete valgkampmodus enn om et parti med evne til å stå for politikk i det politiske organet det hører hjemme.

«Målet med rusmiddelpolitikken til Tromsø kommune er å sikre innbyggerne et godt liv i trygge omgivelser, der de ikke hindres i sin livsutfoldelse eller utsettes for skade som følge av egen eller andres bruk av alkohol eller andre rusmidler.»

Fra Tromsø kommunes rusmiddelpolitiske handlingsplan

Mange tror at kommunestyret i Tromsø stort sett krangler, og at vi aldri blir enige. Men sannheten er at overraskende mange saker er kommunestyret helt enige om – og de vedtas enstemmig. Det er en stor styrke for byen, fordi det betyr at man kan bli enig om langsiktige strategier for byen, uavhengig av hvem som styrer.

At alle representantene i kommunestyret – fra Olsen i Rødt til Svardal Bøe i Høyre - og Skogman i FrP stemte for forslaget til rusmiddelpolitisk handlingsplan 2017-2020 da den var til behandling i kommunestyret i januar i fjor, er kanskje overraskende for mange. Men det er bra. For Tromsøs innbyggere, og ikke minst for næringslivet, betyr det at man har forutsigbarhet for at det ikke vil skje en omlegging over natta, dersom det (mot formodning) skulle skje skifte ved neste valg.

Et av fokusområdene i den enstemmig vedtatte rusmiddelpolitiske handlingsplanen er følgende:

«Tromsø kommune vil følge anbefalingene fra WHO, og sørge for tilgjengelighet på dagens nivå, det åpnes ikke for skjenking på byens kjøpesentre eller andre arenaer.»

Kommunestyret la dermed vekt på behovet for å begrense alkohol på arenaer der man bør ta hensyn til barn og unge.

En havneterminal som ikke er på størrelse eller tjener samme funksjoner som et kjøpesenter vil dermed falle utenfor dette behovet for skjerming. Like naturlig som å avslå skjenkesøknader i strid med handlingsplanen er det at skjenkesøknader som er i tråd med den bør godtas.

At Høyres gruppeleder nå reagerer, vitner mest av alt om et parti som er villig til å innta populistiske posisjoner når det nærmer seg valg. Dersom Høyre var uenige i fokusområdet allerede i januar i fjor, burde de fremmet et politisk forslag om å endre det.

Det er merkelig å reagere sterkt på politikk man selv har vært med på å vedta. Med over ett år igjen igjen til valget, rekker Høyre å skifte syn i langt flere saker i tida som kommer. Er det i ferd med å utvikle seg et gap mellom Høyres politikk i opposisjon og politikken deres i valgkamp? Bare tiden vil vise.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse