Annonse
TIL EUROPA: Flyktninger på vei nordover, til fots gjennom Makedonia i begynnelsen av september. Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Vinteren kommer

En politisk fimbulvinter er på trappene. Europa begynner å ligne fantasy-kontinentet Westeros.

Ap og Støre har vært påfallende stille i den norske flyktningdebatten, som for tiden domineres av Frp, KrF, Venstre og Sp.

Alle som har sett Game of Thrones, har hørt den stadig gjentatte replikken: «Winter is coming». Det er et dystert varsel om at noe fryktelig og uavvendelig snart vil skje. Og på kontinentet Westeros kan vintrene vare i flere tiår. 

Fantasyfiksjonen ser nå ut til å bli iskald realitet i Europa. Også her er vinteren på vei.

«Hver dag teller nå. Hvis ikke vil vi snart se familier som tragisk forsvinner i kalde elver på Balkan», uttalte EU-kommisjonens leder, Jean-Claude Juncker nylig (Dagens Næringsliv 26/10).

Europasjefen til Amnesty International, John Dalhuisen, pekte ifølge DN på det samme: «Med vinteren i anmarsj vil synet av tusenvis av flyktninger som sover ute på vei gjennom Europa, felle en brutal dom over EUs mislykkede respons på flyktningkrisen».

Sist uke kom det 60 000 flyktninger til lille Slovenia. Landet oversvømmes på grunn av piggtrådmuren som Ungarn har reist og som en rekke Balkan-stater nå truer med å kopiere.

Det tvinger flyktningene, søm ønsker seg vest- og nordover, til å finne nye ruter mot målet, som oftest er Tyskland og Skandinavia. Og det haster, for vinteren er i anmarsj. 

I tillegg til den meteorologiske vinteren står Europa også på randen til en demografisk og politisk vinter. Angela Merkel klarte bare å samle 11 av medlemslandene i EU til et felles minitoppmøte i helgen.

EU-landene har ikke klart å bli enige om fordelingen av flyktninger, og de landene som har praktisert den mest liberale politikken er i ferd med å sprenge mottakskapasiteten. Andre land, som Frankrike og Storbritannia, er bare måtelig interessert i å motta flyktninger i det hele tatt.

Det er kort og godt politisk splittelse tvers gjennom Europa og EU. En politisk fimbulvinter er på trappene. Og den kan nettopp få konsekvenser som kan komme til å vare i tiår.

Aps leder Jonas Gahr Støre har vært på reise i Europa for å diskutere flyktningkatastrofen med europeiske kolleger.

Det er en smule uklart hvilken innsikt Støre har tilegnet seg på reisen, for Ap og partilederen har vært påfallende stille i den norske flyktningdebatten, som for tiden domineres av Frp, KrF, Venstre og Sp.

Men vel kommet hjem, ga Støre et intervju i Klassekampen sist fredag, der han uttaler følgende om flyktningstrømmen fra Russland og inn i Øst-Finnmark: «Regjeringen har vært meget skarp mot Russland», og «Vi må bruke de kontaktene som finnes mellom landene, også administrative, og ikke politisere situasjonen unødig».

Støre legger altså deler av ansvaret for de mange flyktningene som har kommet over Storskog – ca. 1600 til nå – på den norske regjeringen, fordi Norge er for skarp mot Russland, og at det kan ha resultert i at russerne skyfler store mengder flyktninger nettopp til Norge.

Det er en meget oppsiktsvekkende uttalelse. Samtidig gjentar Ap-lederen at han er enig i regjeringens støtte til sanksjonspolitikken mot Russland.

Det kan synes som Støre igjen begår en form for dobbeltkommunikasjon som gjør det vanskelig å forstå hva som er Aps linje.

Mest påfallende er det at en Ap-leder i opposisjon slik sår tvil om regjeringens løpende utenrikspolitikk overfor Russland.

Å ønske en oppmykning av det kjølige klimaet mellom Norge og Russland er én ting. Å gjøre norske myndigheter delansvarlig for flyktningstrømmen over Storskog, er noe helt annet.

Vinteren smelter neppe bort fordi landets største parti uttaler seg uklart.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse