Annonse
JOKER: Jan Blomseth og hans nye parti «Nei til bompenger i Tromsø», samt Senterpartiet, ligger an til å bli store vippepartiet ved kommunevalget i Tromsø.

Vippepartier med stor makt

De to store vippepartiene i Tromsø vil etter alt å dømme avgjøre hvem som styrer kommunen de neste fire årene.

Spørsmålet er om Høyre er villige til å svelge kameler, og inngå et samarbeid med «Nei til bompenger i Tromsø», i jakten på ordførerkjedet.

For å oppnå flertall i kommunestyret, er en koalisjon avhengig av minst 22 mandater. Basert på siste måling i Nordlys i slutten av mai, får verken dagens regime eller de fire borgerlige partiene flertall.

Ap, SV og Rødt – som har flertall i dag – har bare 17 mandater på siste måling. Den røde koalisjonen mangler dermed hele fem mandater.

Det betyr at dagens posisjonspartier ikke bare er avhengige av MDGs to mandater. De må også fri til det største vippepartiet, Senterpartiet, som har fire mandater på siste måling.

I så fall får Tromsø en rødgrønn koalisjon, bestående av 23 mandater fra intet mindre enn fem ulike partier.

Det kan bli krevende å styre en by med så mange ulike partier, politikere og programmer, hvis man i det hele tatt kommer fram til et kompromiss og en felles plattform.

Den store jokeren i det rødgrønne spillet, er Senterpartiet. Så langt vil ikke Sp velge side, og lite tyder på at de vil gjøre det før de siste stemmene er talt opp mandag 9. september.

Det meste tilsier at partiet vil se an situasjonen, for å få mest mulig gjennomslag og makt. Velgerne får i så fall ikke vite om Senterpartiet vil støtte Gunnar Wilhelmsen (Ap) eller Hans Petter Kvaal (H).

På borgerlig side ser det per nå enda vanskeligere ut å stable på beina et flertall. Høyre (7), Frp (5), Venstre (2) og KrF (1), som gikk til valg sammen sist, har til sammen 15 mandater på siste måling.

Det betyr at det borgerlige firkløveret mangler syv mandater. Skulle de få Senterpartiet med seg på laget, er de fortsatt tre mandater unna flertall i kommunestyret.

Lite, eller ingenting, tyder på at Ap, SV eller Rødt vil komme de borgerlige til unnsetning. Dermed står Høyres ordførerkandidat Hans Petter Kvaal overfor ett eneste reelt alternativ, og det er et samarbeid med Jan Blomseths protestparti «Nei til bompenger i Tromsø».

Blomseth, som har nærmere ti prosents oppslutning og fire mandater på siste måling, er åpen for å samarbeide både til høyre og til venstre. Forutsetningen hans er enkel: Han støtter den ordførerkandidaten som vil skrote en byvekstavtale, finansiert med bompenger.

Det er utenkelig at Gunnar Wilhelmsen og co er villig til å gi etter for et slikt krav. Spørsmålet er om Høyre er villige til å svelge kameler, og inngå et samarbeid med «Nei til bompenger i Tromsø», i jakten på ordførerkjedet. Neste spørsmål blir da: Vil i så fall Venstre og KrF være med på et slikt samarbeid?

Uansett: Alt tyder på at både Senterpartiet og «Nei til bompenger i Tromsø» vil få avgjørende roller i de politiske hestehandlene som finner sted etter valget.

Alternativet for de etablerte blokkene, er å danne «mindretallsregjering» - med all den uforutsigbarhet det vil kunne medføre. Med så mange partier involvert på begge sider, samt to store vippepartier, kan det fort bli uforutsigbart uansett.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse