Annonse
- Ja, det er synd at alt blir offentlig kjent, men fordelene er også enorme. For vanlige fyllekjørere venter fordømmelse, skriver spaltist Ketil Steigen. Foto: Scanpix

Er virkelig det aller viktigste nå at Northug kommer seg på ski igjen?

Den vanlige fyllekjører får ikke lov til å beklage på riksdekkende fjernsyn.

Så langt virker det også som de største sponsorene står i kø for å fortelle media at de vil «hjelpe Petter»

Kan den av dere som aldri har kjørt altfor fort tvers igjennom en rundkjøring, i et boligstrøk, i fylla, i 40 sonen, krasjet og stukket av fra åstedet vennligst kaste den første steinen?

Natt til søndag endte bilen til Northug i autovernet. Til sponsorer, skiforbund, statsminister og jeg antar store deler av kongerikets fortvilelse. En av våre beste menn. Redusert til en fyllekjører.

Nyheten spredte seg som ild i tørt gress. Nettaviser, TV og sosiale medier kokte. Men hva kokte de av? Det var noen få som benyttet anledningen til å hetse skikongen, men den virkelige hetsen ble rettet mot dem som angivelig hetset. Sosiale medier kokte over av folk som refset hetsen mot Northug. Men hvor var denne hetsen? Jeg så lite av dette. Jeg så imidlertid enorme mengder med støtteerklæringer til skikongen. I tillegg til at masse folk beklaget seg over all hetsen Northug nå ble utsatt for. Men så var det denne hetsen da. Hvor var den?

Folk gikk på autopilot. Nå gjaldt det å vise moralsk overlegenhet og storsinn. Nå gjaldt det «å støtte Petter». Uansett. Det han trengte nå var vår fulle støtte slik at han fortest mulig kan komme tilbake i skisporet igjen.

Imellom all indignasjonen over hetsen man mente Northug nå var offer for, dukket det også opp en liten tweet fra en som tydeligvis bodde i nabolaget der fyllekjøringen hadde funnet sted. Hun syntes forståelig nok at dette ikke var noe særlig. Men hun fikk liten respons. Det aller meste gikk på at «nå er det viktig å ta vare på Petter».

For hva er det egentlig skikongen har gjort? Jo, han har selv innrømmet både å ha kjørt i fylla, i et boligstrøk, krasjet bilen og stukket av fra åstedet. Er virkelig det aller viktigste nå at han kommer seg på ski igjen? At han rister det av seg og tar en haug med medaljer for oss? Jeg synes ikke det. Jeg synes det er vel så viktig at dem som er rammet, og kunne blitt rammet, av denne galmannskjøringen får sympati og at det utøves likhet for loven.

Det sies at det er tøft å være kjendis når man havner i slike situasjoner. Jeg har ingen problem med å tro på det. Man havner i offentlighetens søkelys på en særdeles pinlig måte. Samtidig får ikke den vanlige fyllekjører støttesider på Facebook med over 35.000 medlemmer. Ei heller får den vanlige fyllekjører lov til å beklage eller prosedere på forhånd på riksdekkende fjernsyn. Og fyllekjøreren får i hvert fall ikke møte dommere i rettssystemet som er vant til se fyllekjøreren hente medaljer for Norge.

Så langt virker det også som de største sponsorene står i kø for å fortelle media at de vil «hjelpe Petter». Kjendiser er privilegerte, også når de havner i politiets søkelys.  Ja det er synd at alt blir offentlig kjent, men fordelene er også enorme. For vanlige fyllekjørere venter fordømmelse. Både i rettsvesenet og i lokalmiljøet som alltid får vite hva som har skjedd.

Er det grunn til å synes synd på Northug? Selvsagt. Det er heller ikke grunn til å kritisere ham for oppmerksomheten saken har fått. Det er ikke hans feil. Det er imidlertid ikke mindre grunn til å synes synd på enhver annen person som krasjer bilen i fylla. I et tettbygd strøk. Langt over fartsgrensen. Og som stikker av før politiet kommer. Husk det neste gang noen begår disse handlingene i ditt nabolag. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse