Annonse
INNRØMMER ETTERRETNING MOT RUSSLAND: Kirkenes-mannen Frode Berg fotografert når han ble fremstilt for fengslingsmøte i Moskva. Foto: NTB Scanpix

Virkelighetssjokk ved grensen

Frode Berg-saken handler om mye, men den handler neppe om en mann som ikke forstod hva han holdt på med, skriver Anki Gerhardsen.

Så er den murrende mistanken bekreftet: Arrestasjonen av nordmannen Frode Berg i Moskva var ikke et uttrykk for russisk maktdemonstrasjon eller Putins herskesyke. Det var derimot det konkrete utfallet av en mislykket norsk etterretningsoperasjon. Russiske myndigheter har gjort det et hvert land ville ha gjort i en tilsvarende situasjon. De har fanget det de har god grunn til å betrakte som en spion, og nå må vi ta det faktum innover oss med all sin alvorlige tyngde. Helst uten å nedvurdere Bergs kognitive evner.

Det var Dagbladet som bragte nyheten søndag kveld, og Frode Bergs forsvarere har bekreftet de faktiske forholdene. Samtidig mener de at Berg ikke forstod omfanget av det han var med på, og legger det fulle ansvaret hos den norske etterretningstjenesten.

Det er helt naturlig at forsvarerne gjør det, men vi andre bør regne med at en mann på 62 år, med 24 års erfaring fra Grensekommisariatet og tidligere jobb i det norske forsvaret, har evne til å forstå hva som skiller en vennetjeneste fra et spionoppdrag. Særlig når oppdragene for den norske etterretningen har pågått i årevis, og inkluderte en egen telefon de kunne nå han på.

Det er derfor litt underlig å lese Dagbladets intervju med frilansjournalist Trine Hamran, som mener at Berg ikke var istand til å motsette seg tilbud om nye oppdrag fra etterretningen. Det framstår nesten som en nedvurdering av Bergs evne til å tenke selv.

Frode Berg må ta ansvar for sine egne valg som alle andre oppegående mennesker må, men det betyr ikke at det ikke er grunnlag for å stille norske myndigheter til veggs.

At Norge, som alle andre land, driver etterretning er ikke spesielt overraskende, men at de bruker en mann som også er aktiv i Barentssamarbeidet er adskillig mer betenkelig.

Berg har lenge sittet i styret til kunstnerorganisasjonen Pikene på Broen. Pikene, som de kalles på folkemunne i Kirkenes, samarbeider tett med russiske aktører i et langsiktig, tillitsskapende arbeid. Berg har også jobbet for andre aktører i det sivile, tverrnasjonale samarbeidsfeltet i grenseområdet.

Dermed setter norske myndigheter det svært sårbare og svært viktige folk-til-folk samarbeidet i fare. Det er bare et par måneder siden utenriksminister Ine Eriksen Søreide stod på talerstolen under Kirkeneskonferansen og vektla betydningen av det sivile fellesskapet i en tid med alvorlige, storpolitiske utfordringer mellom Russland og Norge. Nå er det kastet en mistankens skygge over alle som engasjerer seg i dette fellesskapet, og det er ingen grunn til å tvile på at russiske myndigheter vil bruke dette for alt det er verdt hvis de skulle føle behov for det.

Det er vanskelig å forstå hvorfor den norske regjeringen har våget en risiko av denne dimensjonen. Alternativt kan det handle om manglende kommunikasjon mellom Utenriksdepartementet og etterretningstjenesten. Ingen av delene er spesielt hyggelig å tenke på.

Anki Gerhardsen er journalist og teaterkritiker og aktiv i nettverket Barents Press.
Barents Press er en vesentlig aktør i folk-til-folk samarbeidet i Barentsregionen.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse