Annonse
TAR TIL MOTMÆLE: 21-årige Marion Ravna forteller i Nordlys hvordan hun opplever å bli sex-trakassert ute på byen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Vis jentene ekte respekt

De oppfører seg ikke som menn, men som drittunger.

Daglig fremkommer det nye historier om at seksuell trakassering skjer hele tiden.

Seksuell trakassering av særlig unge jenter ser ut til å være dagligdags kost og en utbredt hobby blant unge gutter og menn. Daglig fremkommer det nye historier om at slik trakassering skjer hele tiden, både i privatlivet og på offentlige utesteder.

I Nordlys forteller den 21-årige jusstudenten Marion Ravna sin historie fra siste tur på byen, da en ung mann tok seg til rette og fysisk trakasserte henne. Hun opplevde det som heslig, ekkelt og nedverdigende.

Men det var langt fra første gang det skjedde. «Det skjer ofte», forteller Marion. Og hendelsen satt som en ekkel følelse i kroppen også dagen etter.

I disse dager debatteres det heftig om unge menn som kommer fra Midtøsten til Europa og ser på europeiske kvinner som fritt vilt, fordi de kler seg som «horer», ifølge de nyankomne.

Hendelsene som er beskrevet fra Köln og Stockholm er rystende eksempler på nærmest organisert, seksuell trakassering av kvinner, gjerne utført i store folkemengder.

I den generelle samfunnsdebatten her i Norge er kvinnesynet i andre kulturer, særlig i muslimske land, også et stort tema i innvandrings- og integreringsdebatten.

Men så er det altså ikke bare muslimske menn fra patriarkalske kulturer som har denne nedverdigende og totalt uakseptable atferden.

Norske gutter og menn, født og oppvokst i et moderne og opplyst samfunn der en av grunnpilarene er likeverdigheten mellom kjønnene, tror altså at det er fritt frem å drive på på samme vis overfor jenter og unge kvinner.

Det er ytterst nedslående og skal absolutt ikke tolereres.Hva er det disse unge mennene tenker? Hva er det de ikke forstår?

Først av alt må vi få dem til å forstå at de oppfører seg ikke som menn, men som drittunger. Ekte mannfolk viser jenter og kvinner respekt.

Gutter og menn som forstår dette må slå ned på venner som oppfører seg slik. Dernest må vi seriøst spørre om hva slags oppdragelse disse har fått hjemme, ikke minst fra sine egne fedre?

Har de virkelig ikke lært at kvinner er like frie som menn til å kle seg som de ønsker, uten at det betyr invitasjoner til uønsket oppmerksomhet og seksuell trakassering?

Familie, skole og venner må ta ansvar for å stoppe denne tragiske trenden. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse