Annonse
Hadde Geir Inge Sivertsen vært proaktiv og selv sett at det å motta dobbel lønn, godtgjørelser og ha medlemskap i Frimurerlosjen var feil og rettet det opp i det øyeblikket han fikk jobben, hadde saken stilt seg annerledes. Dessverre gjorde han ikke det, skriver Jan Skogheim. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)

Visste ikke Erna noe?

En skal nemlig ikke kunne betale eller melde seg ut av problemer bare fordi en sitter i regjering. Det strider mot all moral. Særlig når en ser hvordan vanlige folk blir behandlet.

Nyhetsbildet har den siste tiden vært preget av to ting, Corona-viruset og saken om at vår nye fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen. Saken går i korthet ut på at han samtidig med at han har mottatt full statssekretærlønn også har mottatt godtgjørelse fra Troms fylkesting og full ordførerlønn fra Senja kommune. I tillegg til t han hadde søkt om etterlønn fra Senja kommune etter at han visste at han allerede hadde fått ny jobb. Og som om ikke det var nok var han inntil i går også medlem av Frimurerlosjen hvor flere sentrale sjømatinvestorer og andre i sjømatnæringen er medlemmer. Med andre ord har han mottatt mer enn dobbel lønn/godtgjørelse over en periode. Samt utsatt seg for mistanke om inhabilitet gjennom sitt medlemskap i Frimurerlosjen.

I media, både riksdekkende og sosiale, er meningene om Sivertsen delte. Alt fra at han bør trekke seg som fiskeri- og sjømatminister til at han nå har gjort opp for seg ved å betale tilbake halve dobbeltlønnen samt trukket sitt medlemskap fra Frimurerlosjen.

Noen, særlig i Senja Høyre, har karakterisert som en heksejakt. Bare fordi media avslører en av deres. Ja, enkelte har endatil karakterisert medlemskapet i Frimurerlosjen som det samme som et medlemskap i en vinklubb eller strikkeforening. Og mener at så lenge penger er betalt tilbake så er saken ute av verden. DET er den ikke!

Geir Inge Sivertsen kan sikkert bli en flink fiskeriminister om han får fortsette. Særlig om han evner å se at dette feltet er mer enn lakseoppdrett. Saken er heller om han bør fortsette. Hadde Sivertsen vært proaktiv og selv sett at det å motta dobbel lønn, godtgjørelser og ha medlemskap i Frimurerlosjen var feil og rettet det opp i det øyeblikket han fikk jobben, hadde saken stilt seg annerledes. Dessverre gjorde han ikke det. Det har først vært når media og andre har satt fokus på saken at han har reagert. Og da motvillig. Han har nemlig vært reaktiv og vegret seg for å si opp sitt medlemskap samt betale tilbake penger. Det sier litt for mye om Sivertsens moral til å være verdig en plass ved Kongens bord.

Personlig mener jeg, og flere med, at Sivertsen må fratre stillingen som fiskeri- og sjømatminister. Han holder ikke den moralske standard en må forvente at en statsråd besitter. En skal nemlig ikke kunne betale eller melde seg ut av problemer bare fordi en sitter i regjering. Det strider mot all moral. Særlig når en ser hvordan vanlige folk blir behandlet. Der er veien til bøtelegging, og endatil fengselsstraff, kort.

Umoralske politikere finnes sikkert i alle partier. Det som forundrer meg mest med Sivertsen-saken er på hvilket grunnlag han ble ansatt. Visste ikke Erna noe om alle bruddene på lover og regler som har skjedd i Lenvik kommune under Sivertsens regjeringstid? Visste ikke Erna at han til og med har lagt seg ut med jusprofessorer? Viste ikke Erna at han har et ambivalent forhold «Kommunal Rapport»? Osv. Eller er stillingen en «premiering» for ¨ha klart å skape Senja kommune? Eller er det kanskje en gest fra laksenæringen i forbindelse med SALMAR-etableringen? En kan jo undres hvilken moral som er rådende i regjeringen og hos Solberg så lenge hun holder sin hånd over Sivertsen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse