Annonse
Når utbetalingen av utbyttet fra sparebanken der du bor stoppes, skal du vite at mer enn halvparten er dine og mine penger. Vår bank i Nord-Norge kaller det Samfunnsløftet, skriver Linda Netland i Filmfond Nord.

Vit at det var din «fest»

Selvfølgelig gråter jeg for min syke mor. Jeg er leder av Filmfond Nord, og Sparebank 1 Nord-Norge har vært en solid støttespiller i flere år.

Våre små samfunn knaker i sammenføyningene. Vi trenger hverandre nå. Det er ikke tid for jeg-et, det er tid for vi-et. Sier vi. Vi raser mot hyttefolk som ikke vil innordne seg, vi raser mot karantenebrytere og vi raser mot bankens utbyttefest. Klart vi gjør det!

Og når utbyttefesten til bankene stoppes – ja, da er vi fornøyd. Det skulle da bare mangle. Nå er det ansvarlighet og solidaritet som gjelder.

Men medaljen har en bakside. Det er mange hundre millioner kroner som nå ikke når frem til frivillige lag og foreninger. Finansieringen av Norges gullgruve – dugnadsånden – stoppes også ved dette vedtaket. 

For det er utbyttet som skulle betalt den hjertestarteren bygdelaget ditt trenger. Ditt lokale Røde-korslag får ikke penger til det livsviktige skredutstyret, fotballaget til datteren eller sønnen din får ikke de nye draktene likevel – de får heller ikke den treerbanen de har gledet seg til eller et mer miljøvennlig fotballdekke. Skileikanlegget er det bare å glemme, historielaget får ikke trykt boka si og jenterekrutteringskampanjen til ishockeylaget blir dessverre ikke gjennomført. Og trenerkurset? Glem det! Barne- og ungdomssatsingen i skreifestivalen? Dessverre. Beklageligvis går den nye lekeplassen i borettslaget ditt og støtten til jazzklubben din samme veien. Julekonsertene til koret ditt må dere betale selv om dere vil ha det gjennomført. Og den lille festivalen du har arbeidet så hardt for – vel, om dere skal få den nye scenen eller festen til de frivillige, må du nok få det lokale næringslivet til å bidra med litt ekstra. Men når dette er over, spørs det om de kan prioritere det.

For når utbetalingen av utbyttet fra sparebanken der du bor stoppes, skal du vite at mer enn halvparten er dine og mine penger. Det er bankens forpliktelse og løfte til oss. Vår bank i Nord-Norge kaller det Samfunnsløftet. Slik er sparebank-konseptet. Banken er vår. Og over halvparten av utbyttet tilhører lokalsamfunnet.

Selvfølgelig gråter jeg for min syke mor. Jeg er leder av Filmfond Nord, og Sparebank 1 Nord-Norge har vært en solid støttespiller i flere år. For filmprodusenter og filmskapere i nord er det økonomiske fundamentet allerede kritisk. Det er en kjent sak i bransjen at over 80 prosent av de nasjonale filmmidlene i Norge tilfaller de store produksjonsselskapene i Oslo-området og en forstemmende liten andel til regionene generelt og til Nord-Norge spesielt. Derfor er banken vår gjennom Samfunnsløftet en svært viktig støttespiller for at det fortsatt kan skapes filmer med nordnorske historier av nordnorske filmskapere. Historier vi kan samles om, filmer vi er stolte av – skapt av en sunn og levedyktig bransje.

Filmarbeidere i nord har satt produksjoner på vent, men de kunne ha brukt tiden til å arbeide frem nye filmfortellinger fra nord fra sine karantene- og hjemmekontorer. De kunne fått finansiert produksjoner som sto klare når dette er over. Sånn kunne banken vår bidratt slik at bransjen hadde hatt en større mulighet til å overleve krisen. Men, dessverre…

Alle vi som har søknader til behandling hos Samfunnsløftet nå, har fått melding om at det er stopp i søknadsbehandlingen som følge av krisen og finanstilsynets anbefaling om at utbyttet stoppes.

Kanskje må det til? Vi lever i en ekstraordinær tid. Men vit i alle fall at det er dette vi også snakker om når vi snakker om utbyttefesten. Den som vi ønsker avlyst.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse