Annonse
Lars Vorland går denne uken av som toppleder i Helse Nord etter 16 år som sjef.

Vorland lyktes godt i mange år, men han satt for lenge

Etter 16 år går Lars Vorland denne uken av som administrerende direktør i det nordnorske helseforetaket Helse Nord.

Det er ingen tvil om at Vorland har vært en nøkkelperson i utviklingen av den nordnorske spesialisthelsetjenesten, og at han lenge lyktes godt med å balansere sin faglighet med ulike særinteresser.

Trolig hadde det sammenheng med at Bjørn Kaldhol var styreleder i hele 11 år, frem til 2015. Kaldhol kombinerte solid politisk og økonomisk forståelse med ledererfaring fra store og komplekse offentlige organisasjoner. 

Vorland har vært toppsjef siden 2004, men han satt for lenge i sjefsstolen. For de siste fem årene har vært en sammenhengende nedtur, med uro og sterke indre konflikter.

Vorland ble leder på overtid etter lovbruddene som ble kjent i PwC-rapporten, knyttet til lederskiftet på UNN i 2018. Også det som nylig kom frem i en mastergradsavhandling om PCI-saken ga grunn til å stille spørsmål ved lederskap og kultur i Helse Nord.

Samme uken som han går av etterlater han seg det som best kan karakteriseres som et politisk blodbad i sykehusstriden på Helgeland.

De siste årene har altså vært turbulente, selv om Vorland har en høy stjerne ved Nordlandssykehuset. Den panegyriske hyllesten av Vorland fra sjefredaktøren i Bodø-avisa AN, etterlater liten tvil om hvor Vorland har levert varene de siste årene.

6500 av medarbeiderne Vorland har vært sjef for, har sitt arbeidssted ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det er over en tredjedel av alle ansatte i Helse Nord sin region, fra Helgeland i sør til Svalbard i nord.

Men Vorland har de siste årene mistet grepet på samhandlingen med landsdelens felles universitetssykehus. Prosessen rundt operatørskiftet i flyambulansen er en av flere saker som har preget forholdet mellom Helse Nord og de medisinske miljøene ved UNN.  Utad tyder det meste på et kommunikasjonssammenbrudd.   

Det har heller ikke styrket tilliten at UiT Norges arktiske universitet, som er ansvarlig for medisinerutdanning og hovedtyngden av medisinsk forskning i nord, ble kastet ut av Helse Nord-styret etter den konfliktfylte PCI-saken.

Å få gjenopprettet tilliten til UNN blir på kort sikt den aller viktigste jobben for den nye direktøren Cecilie Daae.  Med tanke på hennes solide bakgrunn fra blant annet Helsdirektoratet og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, har vi stor tro på at hun skal lykkes.

For pasientene i nord tror vi det er viktig at Daae lykkes med å reetablere Helse Nord som en samlende og solidarisk organisasjon, som kjennetegnes av inkludering, åpne prosesser og respekt for landsdelens egne fagfolk.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse