Annonse
Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug kom med harde angrep på Jonas Gahr Støre i sin tale på Strømsø torg i Drammen. Foto: Reidar Folkedal

Vulgære personangrep

Sylvi Listhaug reiser rundt i Norge med dreieboka fra Donald Trump.

Ikke før er Sylvi Listhaug ute av regjering, så er hevntoktet mot Jonas Gahr Støre i full gang etter at hun måtte trekke seg som justis- og innvandringsminister i mars. Hun er nå en del av Frps stortingsgruppe.

Listhaug brukte sin opptreden i Drammen på 1.mai til å komme med kraftige og usmakelige personkarakteristikker av Arbeiderpartiets leder.

Kjernen i angrepene er rettet mot Støres familiebakgrunn. Denne type retorikk er ny i norsk politikk. Og vi må føye til, den er også på alle måter uønsket.

Vi håper og tror at dette slår tilbake på Listhaug selv. I Norge er vi ikke komfortable med en debattkultur som kretser rundt vulgære personangrep som ikke har noe som helst med politikk å gjøre.

Det er tydelig at Listhaug henter inspirasjon fra USA. Hun bruker knep som bidrar til «amerikanisering» av norsk politikk. Den type karakteristikker hun bruker om Støre, minner mistenkelig om en dreiebok også Donald Trump benytter seg av.

I stedet for å ta ansvar for å sørge for et mer sivilisert ordskifte, velger hun stikk motsatt strategi. Den fører til mer splittelse i samfunnet. Listhaug ser ut til å være en politiker uten kompromiss og samlende løsninger i sin verktøykasse.

Listhaugs bidrag i samfunnsdebatten er slik vi ser det først og fremst å nøre opp under populisme og farlig forakt for politiske motstandere. Vi ser tydelig hvordan det harde ordskiftet smitter over på sosiale medier, der hatet mot Arbeiderpartiet nå fremstår som skremmende.

Jonas Gahr Støre fortjener på sin side ros for å forholde seg i ro, opptre med verdighet, og ikke svare med samme mynt etter angrepene fra Listhaug på 1. mai.

Vi har etter hvert blitt vant til at Fremskrittspartiet bruker 1. mai til å fortelle en historie om seg selv som partiet for arbeidsfolk.

Det er selvfølgelig legitimt, men blir ikke mer sant av den grunn.  I praktisk politikk står Frp for det motsatte av å representere arbeidsfolk, med konkurranseutsetting som en slags religion, og løsninger som uthuler opparbeidede rettigheter for arbeidstakere.

Listhaug opptrer helt uten forståelse for hvilken tradisjon 1. mai står i.  Grunnmuren i den norske velferdsstaten er et egalitært samfunn, bygd opp rundt likhet og små forskjeller. Frp står for politiske løsninger som peker i en helt annen retning.

At partier har ulike samfunnssyn, er en del av det norske demokratiet. Politikernes jobb er ikke å sjikanere og hetse hverandre, men å opptre saklig og opplyse velgerne om egen politikk og ulike alternativer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse