Annonse
BLIR STATSRÅD: Valget av Tor Mikkel Wara som ny justisminister møtes med lettelse i Høyre og begeistring i deler av FrP. Her kommer han ut på Slottsplassen sammen med Statsminister Erna Solberg (H), etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Waramannen fra Finnmark

Tor Mikkel Wara er som skapt for å bygge bro, der Listhaug splittet og polariserte.

Når Wara kommer inn fra kulden igjen etter 30 år «på benken», er det som om FrP vender tilbake til røttene, for å holde liv i drømmen om FrP som et bredt folkeparti, noe mer enn et ensaksparti for innvandringsmotstandere.

Wara er en av de største begavelsene partiet noen gang har fostret. De av oss som husker ham fra han gjorde seg bemerket i skolevalgdebatter i Nord-Norge på 80-tallet, vil erindre hvordan den unge og veltalende kommunikatoren allerede den gang feide gulvet med sine politiske motstandere.

Han var i en klasse for seg, og et opplagt statsrådsemne, uansett om man var enig med ham eller ikke. Det var de færreste som delte hans oppfatninger, den gang. Å være FrP-er i røde Finnmark på 80-tallet var antitesen av mainstream. Men unge Wara sto han av.

Det er et smart trekk av Siv Jensen og Erna Solberg å hente ham inn i regjeringen som ansvarlig for justis og beredskapssektoren. Wara er en miks av nordnorsk folkelighet, urban elite og intellektuell skarphet.  Han appellerer både til de liberal-konservative eliter i Oslo, Bergen og Tromsø, og de som kjører dieselbil og snøskuter i Berlevåg og Beiarn.

For å vise bredden: Han har nylig avlagt master i filosofi om “Evolusjon og  moralsk realisme”, samtidig er han styreleder i et selskap hjemme i Finnmark som produserer reinkjøtt. Der trer han til side fordi han som statsråd blir øverste leder for reinpolitiet. 

53åringen har ord på seg for å trives blant sine egne i nord. Der har han hytte hvor han tilbringer mye tid og vedlikeholder den klingende finnmarksdialekten. Kanskje får han også påfyll på den åpne og  jordnære væremåten som preger  finnmarkingene.

Wara er kunnskapsrik og saksorientert, en moderat FrP’er som står fjellstøtt på rettstatens prinsipper. Han signaliserer både anstendighet og dialog, nyter respekt i alle partier og er kjent for å ha et godt lag med mennesker i ulike lag av befolkningen.

Han står tilsynelatende et stykke fra Listhaugs uforsonlige språklige linje, og signalene fra opposisjonen tyder på at han vil være i stand til å roe gemyttene på Stortinget i kjølvannet av Listhaug-bråket.

Wara er en pragmatiker som ser det åpenbare; nemlig at politikkens mening og mål ikke er delinger på Facebook, men å få gjennomført saker, og for å få det til er det helt nødvendig å søke kompromisser.

De innvandringsliberale håper nå på en mykere linje i regjeringens innvandringspolitikk. De vil trolig bli skuffet. Det er lite som tyder på at balansepunktet forskyves.

Det blir helt sikkert et mykere ordvalg, samtidig gir Wara tydelig beskjed om at han i likhet med mange andre liberaler stemmer i innvandringsspørsmål, har blitt mer restriktiv.

Han viser til at det handler om å ta folks bekymringer på alvor. Det er det fullt mulig å gjøre uten å bli ytterliggående i retorikken. Wara sier han selv har vært for optimistisk med tanke på integreringen, og advarer mot holdninger i innvandrermiljøer som er kvinnediskriminerende og strider mot et liberalt, åpent samfunn.

Og han er klar på at Norge er et folkedemokrati der det må vår lov å uttrykke bekymring om innvandring uten å bli stemplet som rasist eller populist.

Han kommer til å veie sine ord og bidra til et sivilisert ordskifte. Der Listhaug sto i veien for politisk gjennomføringskraft  på grunn av sin vedvarende krig med Stortinget, kan Tor Mikkel Wara komme til å levere resultater, med innestemme og mindre “lik og del” enn forgjengeren.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse