Annonse
Jenter tør ikke lengre å dra på fest alene, uten å ha noen til å passe på at man ikke havner i uønskede situasjoner med gutter. Også for å kunne få hjelp til å komme seg ut av slike situasjoner. Og vær ikke i tvil. De oppstår på nesten hver eneste fest, skriver Aleksandra Seljeseth. Illustrasjonsfoto: Colourbox

#wetoo

Svært unge jenter blir ofre for overgrep uten en gang å være klar over at det som blir gjort mot dem er overgrep.

Musikken dunker og det er god stemning. Gutter og jenter danser, prater og ler. Mange ungdomsfester i Tromsø er utrolig artige, men i de mørke krokene skjer det mye som langt ifra tåler dagens lys.

I den lille byen vår og i resten av landet er det alltid debatt om seksuelle overgrep, trakassering og voldtekt 17 dager i året. I russetiden er lærere, avisene og alle andre svært opptatte av oppfordre oss unge til å beskytte oss mot overgrep og ta vare på ofrene. Det snakkes og skrives om grensetetting og at «nei er nei». Det fremstår mest av alt som om seksuelle overgrep er noe som oppstår når våren kommer og russedressene blir standard påkledning. Slik er det ikke, og det er på tide at man slutter å late som problemet ikke finnes, eller at det ikke omhandler oss. For det gjør det, og vi unge er de eneste som kan gjøre noe med det. Det er vårt ansvar å snakke om holdninger og grensesetting fra en tidlig alder, slik at man kan motvirke at overgrep skjer. Men vi kan ikke gjøre det alene.

Hele høsten har det vært mye diskusjon rundt #metoo-kampanjen, som har dreid seg om seksuelle overgrep kjente menn i maktposisjoner har begått. Fokuset og oppmerksomheten kampanjen har fått, er positivt for å få frem budskapet om seksuelle overgrep overfor kvinner. Likevel føles den kanskje litt for lite personlig for mange av oss.

Det at kjente personer, med stor påvirkningskraft kommer frem og forteller om sine opplevelser er svært betydningsfullt. Likevel er det også viktig å huske på at seksualisert vold og overgrep ikke kun skjer i Hollywood, i teatrene eller i TV-redaksjonene. Det rammer vanlige mennesker. Det mener jeg har forsvunnet litt i debatten rundt.

For det blir ikke fortalt om hun som ble skjenket og voldtatt i sitt eget hus mens hun hadde fest. Det blir ikke fortalt om hun som opplevde at hennes nei ikke var nei nok. Det ble ikke fortalt om henne som følte seg så tvunget at hun til slutt hadde sex med en gutt hun hadde ingen interesse i å ha det med. Eller om hun som ble tatt på steder hun ikke ønsket, men ble så redd at hun ikke klarte å si imot. For dette er ikke historier fra Hollywood. Det er historier fra vår egen lille by.

Vi snakker altfor lite om overgrep. Spesielt blant unge. I ungdomsmiljøet i Tromsø er det mye festing og en velutviklet drikkekultur blant både de over og under 18. Dette er nesten oppskriften på ubehagelige og skumle situasjoner for mange. Svært unge jenter blir ofre for overgrep uten en gang å være klar over at det som blir gjort mot dem er overgrep. For man snakker for sjelden om det. Det er kun hvis man er heldige nok til å ha foreldre som er diskuterer slike ting hjemme, man får høre om denne veldig reelle faren.

Jeg merker at som ung i Tromsø så kommer jeg altfor ofte i berøring med situasjoner som klart havner innenfor definisjonen på overgrep, men at oppgjør med dette aldri skjer. Selv har jeg vært heldig og har aldri opplevd å bli offer for noe slikt, men mange av venninnene mine har ikke vært like heldige. Jeg har flere ganger opplevd å se hvor ødeleggende noe slikt kan være for en ung jente, og har tatt vare på hun som har opplevd at en gutt har krysset grenser han ikke hadde noen rett til å krysse. Hvor mye tårer, skam og frykt som kommer med det å bare innse at man har opplevd overgrep. Og hvor vanskelig det kan være å gi råd på hva hun bør gjøre. Hvor urettferdig det føles å ikke ha noen mulighet til å hjelpe eller ta bort bare en del av smerten hennes og ikke minst hvor usikker man selv begynner å føle seg.

Jenter tør ikke lengre å dra på fest alene, uten å ha noen til å passe på at man ikke havner i uønskede situasjoner med gutter. Også for å kunne få hjelp til å komme seg ut av slike situasjoner. Og vær ikke i tvil. De oppstår på nesten hver eneste fest. Dette skremmer meg som ung kvinne i Tromsø. Det har lite å si om man kjenner alle på en fest eller ingen. Trakassering og overgrep skjer overalt.

Og det er disse historiene som det er så nødvendig at blir hørt, for at alle virkelig skal våkne opp å se hva det er som skjer rund oss, ikke bare på tv-skjermen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse