Annonse
Det er oppriktig trist at Sylvi Listhaug ikke evner å forstå at hennes egen retorikk skaper et mer synlig hat mot Arbeiderpartiet, skriver AUFs Thomas Fredrik Kristensen. Foto: Scanpix

When she go low, we must go higher

I Politisk kvarter på NRK P1 torsdag 25. oktober møtte Sylvi Listhaug til debatt mot Jonas Gahr Støre. Der sa FrP-nestlederen at de voldsomme reaksjonene etter hennes kjente Facebook-post som felte henne som justisminister, var en planlagt svertekampanje signert Jonas Gahr Støre og hele arbeiderbevegelsen.

Kan det tenkes at reaksjonene etter Listhaugs famøse Facebook-post faktisk kommer av ektefølt frustrasjon, sinne og sorg, når hun antyder at det eneste partiet i norsk historie som har følt terror på kroppen er “mer opptatt av terroristers rettigheter enn Norges sikkerhet”? Eller tror Listhaug ærlig talt at pårørende etter 22. Juli samlet seg i private gruppechatter for å samkjøre sitt sinne og redsel mot den daværende justisministeren?

Det siste ordet i det spørsmålet poengterer hvor paradoksal hele saken er. «Justisminister». Sylvi Listhaug, justis- og beredskapsministeren som hadde det øverste ansvaret for sikkerheten til Norges befolkning, påførte bevisst eller ikke, mer hat, usikkerhet, og drapstrusler mot ungdommer berørt av den verste terrorhendelsen i Norge siden andre verdenskrig. Det samme fortsetter hun med nå, ved uttalelsene i boken hennes om at reaksjonene i etterkant kun var en «planlagt konspirasjon» fra venstresiden. Et halvår etter at hun, ironisk nok, gikk av som minister for nettopp dette.

Det som óg er en gjenganger i den 15 minutter lange debatten, og som heller ikke har endret seg på et halvt år, er Sylvi Listhaugs ikke-oppriktige unnskyldning. Hun vil ikke si unnskyld for selve posten, men ønsker å si unnskyld hvis noen pårørende ble lei seg.

Det går en tydelig grense på hvordan vi snakker om 22. juli, og hvordan vi omtaler Arbeiderpartiet og AUF som målrettet ble rammet av terroren den dagen. Den grensen har Listhaug tråkket over for lengst. Det er oppriktig trist å se at hun ikke evner å forstå at hennes egen retorikk skaper et mer synlig hat mot Arbeiderpartiet.

Under den amerikanske valgkampen i 2016 sa Michelle Obama, i motsvar til hatefulle ytringer og de som stilte spørsmålstegn ved ektemannens integritet og statsborgerskap, «When they go low, we go high»

Det utsagnet fulgte partileder Jonas Gahr Støre eksemplarisk under torsdagens debatt. På samme måte mener jeg vi som samfunn må møte Sylvi Listhaugs splittende og hatefulle retorikk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse