Annonse
STRID OM SALG: Muségata 2 skriker etter oppussing. Den nye Tromsø-ordføreren Gunnar Wilhelmsen forsøker nå stanse salget til UiT, og vil at kommunen selv skal beholde bygget. Foto: Tove Myhre/Nordlys

Nei takk til en gavepakke

Etter å ha brukt valgkampen til å male et dystert bilde av kommunens økonomi, har Gunnar Wilhelmsen plutselig fått god råd.

Ap-ordfører Gunnar Wilhelsmen er i ferd med å gjøre sin første tabbe i sin nye rolle. Han virker fast bestemt på å stanse salget av Tromsø kunstforening til UiT Norges Arktiske Universitet.

UiT har tilbudt seg å kjøpe det gamle museumsbygningen og parken i Musègata til takst, og påkoste all renovering, til sammen minst 33 millioner kroner. UiT har garantert at bygget fortsatt skal være åpent for allmennheten, gjennom utstillinger og kulturaktiviteter.

Universitetet skal snart starte byggingen av nye Tromsø museum på Mack-tomta, og ønsker å se det nye museet og praktbygget Tromsø kunstforening i sammenheng, som kultur- og vitenskapsinstitusjoner.

Når Staten tilbyr seg å ta så store kostnader for å sette Musègata 2 i stand, er det uforståelig at den politiske ledelsen i Tromsø kommune overhodet vurderer å takke nei til en slik gavepakke.

Men etter å ha brukt valgkampen til å male et dystert bilde av kommunens økonomi, har Gunnar Wilhelmsen plutselig fått god råd. Hvor skal ordføreren hente pengene til å sette bygget i stand? Skal han ta det fra de gamle og syke? Han har nettopp overtatt en elendig kommuneøkonomi med store underskudd i helse og omsorgssektoren.

Da virker det irrasjonelt og uansvarlig å ta kostnader på flere titalls millioner for å sette kunstforeningens gamle bygg i stand, når det tross alt finnes en statlig kjøper.

Det er bekymringsfullt når SVs Gunhild Johansen mener bygget egner seg som «representasjonsbygg» for Tromsø-politikerne. Det får da være grenser for å være pompøs og selvopptatt på vegne av byens politiske elite. Tromsø har allerede et representasjonhus som fungerer utmerket, og det er byens rådhus, midt i sentrum.

Vi har merket oss at det i samarbeidsavtalen mellom Ap, SV, Sp og MDG legges til grunn at kommunen skal ta vare på Muségata 2 og andre bygg som Alfheim Svømmehall og Kysten.

Men det kan være grunn til å nærme seg dette med en viss realisme. Innbyggerne i Tromsø kommer ikke til å falle i gråt om det er staten som står som hjemmelshaver, i stedet for kommunen. 

Med tanke på Tromsø kommunes begredelige historikk når det gjelder verneverdig bygningmasse, er det forøvrig all grunn til å frykte at Tromsø kunstforening vil forfalle enda mer dersom Wilhelmsens linje blir fulgt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse