Annonse
GARANTI: Gunnar Wilhelmsen kommer med følgende økonomigaranti: Klarer han ikke å snu kommuneøkonomien, vil han ikke gjenvelges. Foto: Eskil Mehren

Har spilt ut sitt sterkeste kort

Torsdag la Arbeiderpartiets ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen fram sin plan for å få den skakkjørte Tromsø-økonomien på rett kjøl.  

Wilhelmsen mener det er mulig å gjøre dette uten å kutte i tilbud og tjenester. Han mener tvert imot at en snuoperasjon med sunn drift, vil frigjøre penger til mer velferd. Blant det han fremhever er muligheter knyttet til forvaltningen av kommunens eiendommer, og potensialet for utbytte i for eksempel Troms Kraft og Tromsø Havn, som kommunen eier.

Wilhelmsen må sies å være nokså beskjeden når han sier «økonomi kan jeg litt om». Det er en kjensgjerning at han drevet med lønnsom forretningsdrift i 30 år.

På mange måter har Wilhelmsen nå spilt ut sitt sterkeste kort. At han over lang tid har vist teft som forretningsmann, er det ingen tvil om. Det gir troverdighet til planene hans, selv om det å styre en stor kommune er en helt annen og langt større oppgave enn å drive med eiendomsutvikling og beslektet virksomhet.

Det er bra og nødvendig at Wilhelmsen er ærlig på at Arbeiderpartiet ikke har gjort en god nok jobb når de har styrt byen de siste fire årene. Helse og sosialbudsjettet har fortsatt å skyte i været, mens underskuddene øker. Dyre leiekontrakter og overskridelser på byggeprosjekter gjør bildet enda mer dystert.

At Wilhelmsen har kompetanse på økonomi, er selvfølgelig ingen ulempe. Om han lykkes med å få skuta på rett kjøl dersom velgerne gir ham tillit, er en helt annen sak. Utgangspunktet er ikke det beste i et kommunestyre som ofte er preget av smålighet og krangel, og der det har vist seg vanskelig å samle seg om store strategiske satsinger.

Han bruker fotballen, som han kjenner godt gjennom sine mange år som styreleder i TIL, som et bilde. Han beskriver seg som en trener som kommer inn for å gjøre laget godt.

Men de fleste trenere som ansettes, pleier i det minste å skifte ut deler av spillerstallen. Wilhelmsen må spille videre med den samme sentrallinja som har slitt de siste fire årene. For eksempel Arbeiderpartiets nåværende gruppeleder Jarle Heitmann, og administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

En rekke ganger har Heitmann vært ute og hevdet at økonomien er under kontroll. Det stemmer dårlig med det reelle bildet, som Wilhelmsen får i fanget dersom han blir ordfører.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse