Annonse
Sylvi Listhaug har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen og vet godt hva hun gjør. I rollen som om statsråd har hun fungert som en profesjonell kommunikator med et stort korps av statssekretærer og glatte medierådgivere som har frontet synspunktene og holdningene til den mest høyrepopulistiske delen av Frp, skriver Kristoffer Rypdal. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Ytringsfrihet som automatvåpen

Den tause majoritetens holdninger og verdensbilde gror ikke opp av bakken, slik ordet "grasrota" skulle indikere. De formes av propagandamaskiner av den typen som Sylvi Listhaug har hatt til rådighet

Tone Angell Jensens kommentar i Nordlys 21. mars om ”Sylvis ytringer” handler om ytringsklimaet i Norge. Heldigvis innser hun at Sylvi Listhaug har gått over streken, at hun aldri har vært sensurert, og at det var absurd å anklage Ap for å verne om terrorister. Men det stopper der. Selv etter Listhaugs fratredelsestale, med syting om manglende ytringsfrihet, om  den kollektive ondskapen (godhetstyrranniet?) som har rammet henne, om Jonas  Gahr Støres udugelighet, og Krfs mangel på  ryggrad, ser ikke Jensen noen mer dyptgående problemer med Listhaug enn et beklagelig overtramp.

Jensen ser Listhaug som de tause innvandringskritikernes talsperson. Som om denne “tause majoriteten” skulle være en homogen gruppe av velmenende, skikkelige folk som endelig har funnet et pent menneske med kors på brystet til å snakke for seg og kalle en spade for en spade. En gruppe som ikke våger å ytre seg fordi de er kuet av et venstrevridd, akademisk meningspoliti. Det er også akkurat slik Listhaug ser seg selv, så der er Tone og Sylvi helt på linje.

Men dette er en falsk virkelighetsbeskrivelse. Den tause majoritetens holdninger og verdensbilde gror ikke opp av bakken, slik ordet “grasrota” skulle indikere. De formes av propagandamaskiner av den typen som Sylvi Listhaug har hatt til rådighet.

Blomsterhavet til Listhaug representerer alle avskygninger av det politiske landskapet som hun frir til, også de mørkeste ultranasjonalistene.  Hun har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen og vet godt hva hun gjør. I rollen som om statsråd har hun fungert som en profesjonell kommunikator med et stort korps av statssekretærer og glatte medierådgivere som har frontet synspunktene og holdningene til den mest høyrepopulistiske delen av Frp, godt hjulpet av nettsteder som document.no og Resett.no, hvis etterrettelighet er noe tvilsom, for å si det mildt. Jeg nevner bare at document.no var Anders Behrings Breiviks faste talerør i årene 2009-2011.

Jeg skulle gjerne ha uttrykt meg klarere om hva jeg synes om de to nevnte nettstedene, og kalt en spade for en spade, men det kolliderer åpenbart med Tone Jensens forventning om at redaktørene for disse kanalene skal ha klippekort til f.eks Dagsnytt18-studioet. Alt er visst ok, så lenge man snakker rolig og dempet og gjerne plusser på med et falskt smil.

Ytringsfrihet er ikke at alle meninger og alle former for ytringer skal ha samme vilkår. Ytringer har ingen verdi i seg selv. Det er tanken og refleksjonen bak ytringene som har verdi. Ytringer med substans er viktigere enn markeringer. Det altoverskyggende problemet med  politisk meningsdannelse i internettets tidsalder er det utbredte fraværet av refleksjon. Vi bombarderes og formes av impulser som styres av automatiserte propagandamaskiner i den grad at det undergraver tilliten til demokratiet som system for samfunnsstyring.

En nærliggende  analogi er debatten om retten til å eie automatvåpen. Internettet gir oss alle muligheter til å fyre løs med ildkraft nok til å ramme massivt og blindt. Vi trenger kjøreregler som begrenser misbruket  av disse våpnene. Første steg bør være å innføre slike regler for de som sitter med den utøvende politiske makten.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse